0

Jaanipühade ajal tuleb sadamates olla tähelepanelik ja üksteisega arvestada

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

rohulküla praamisabaLaevasaba Rohukülas. Foto: Urmas Lauri

Jaanipühade periood on aasta kõige populaarsem aeg Saaremaale ja Hiiumaale reisimiseks. Näiteks eelmisel aastal reisis jaaniajal Kuivastu-Virtsu liinil koguni ligi 20 tuhat sõidukit ja 56 tuhat reisijat ning Heltermaa-Rohuküla liinil ligi 6400 sõidukit ja 20 tuhat reisijat.

Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväin annab soovitusi, kuidas iga reisija saab anda oma panuse, et saartel käik oleks nii endale kui ka kaasreisijatele võimalikult mugav, sujuv ja meeldiv.

  • Seal, kus on korraga koos palju inimesi, sõltub väga palju nendesamade inimeste käitumisest. Kõige olulisem soovitus on olla sadamates ja laevadel rahulik, sõbralik, kannatlik, tähelepanelik, abivalmis ja mõistev.
  • Üksikutele väljumistele on piletiportaalis www.tuulelaevad.ee saadaval veel e-pileteid. Eelmüügist müüakse igale väljumisele veidi üle poole piletitest, teine osa piletitest läheb müüki sadamates kohapeal üldjärjekorrast. Kuna sõita soovijaid on tavapärasest kordades rohkem, näiteks Kuivastu-Virtsu liinil jaani ajal isegi 10-15 tuhat reisijat päevas, siis tuleb üldjärjekorras arvestada mõningase ooteajaga. Meie laevad ja laevapered töötavad kogu pühadeperioodil täisvõimsusel ning kõik soovijad saavad kindlasti üle väina viidud.
  • Kõigil e-piletiga reisijatel palume tulla kindlasti piletil märgitud reisile. Kui kõik tulevad oma õige reisi ajaks kohale, aitab see kõige paremini vältida segadust sadamasse sissesõidul – just varem või hiljem saabujad võivad takistada sujuvat liiklusvoogu e-pileti radadel. Sadamasse tuleks jõuda aegsasti, vähemalt 20 minutit enne oma reisi väljumist.
  • E-piletiga reisijatel tuleks arvestada, et olukorras, kus e-piletid on välja müüdud, tekib ka e-pileti sissesõiduradadele järjekord. Seega ei ole mõtet hakata teistest mööda sõitmist üritama, kui kaherealine järjekord vastu tuleb, vaid jääda vasakpoolsele reale rahulikult ootama. Kuna väljumiste vahed on vaid 35 minutit, siis viimase 20 minuti jooksul sadamasse saabujad võivad pääseda ka alles järgmisele reisile, aga sellegipoolest suunatakse sõiduk eelisreale. Selleks peab tippajal valmis olema.
  • Kõige keerulisemaks on tippaegadel osutunud sadamasse sissesõidu korraldamine, seepärast oleme sellele sel aastal eriti suurt tähelepanu pööranud. Sadamatesse on planeeritud täiendatud koosseisus meeskond, kes hakkab sõidukeid suunama juba sadamasse sissesõiduteel, et tagada õigeaegselt e-piletiga saabuvate sõidukite eelisjärjekorras läbipääs. Seega palume jälgida suunajate juhiseid, siis peaks kõik sujuma.
  • Need, kellel e-piletit ei ole, peavad reastuma sadamasse sõitmisel kõige parempoolsesse teeserva, kui järjekord ulatub juba mitmerealisest sissesõidualast kaugemale.
  • Kes eelistab rahulikumat tempot ja soovib vältida sadamas igasugust võimalikku tunglemist, siis jätkuvalt on soovitus sõita hommikul varem või õhtul hiljem, kui suurem voog on vaibunud. Tänavu on pikad pühad, mis hajutavad ka sõidukite voogu saartele sõidul, kuid tagasisõit koondub pigem ühele päevale ja on kindlasti tihedam. Tippajad on Virtsus ja Rohukülas reede, 20. juuni õhtu ning Kuivastus ja Heltermaal 24. juuni.
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz