Urve Palo vastas riigikogu infotunnis küsimustele parvlaevaühenduse kohta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo vastas riigikogu infotunnis Siim Kiisleri tõstatatud küsimusele transpordipoliitika kohta.

Kiisler soovis teada, miks Palo otsustas muuta valitsuse otsust soetada praamid Saaremaa ja Hiiumaa parvlaevaühenduse jaoks. Kiisleri hinnangul hoiaks praamide soetamine riigile kulusid kokku ligi 8 miljonit eurot aastas ehk 80 miljonit kümne aasta jooksul.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister põhjendas riigihanke korraldamist operaatori leidmiseks kümneks aastaks vajadusega säilitada praamiühendus mandri ja saarte vahel 2016. aasta sügisel, tagada kvaliteet ning vältida segadust.

Palo tõi hanke venimise näitena Kihnu-Vormsi parvlaeva ehitamise hanke, mis kuulutati välja 2011. aasta suvel. Vaidlustamise tõttu venis hange poolteist aastat. Kuna parvlaevu ehitatakse kaks aastast, siis kaks praami saavad valmis järgmise aasta kevadel.

„See näitab praktikat, siin ei ole emotsioonidega mingit tegu. Mina ministrina ei saa teha emotsionaalseid otsuseid, vaid pean tegema pragmaatilisi, mis lõppkokkuvõttes garanteerivad kvaliteetse teenuse ja ka maksumaksja raha kokkuhoiu,“ ütles Palo.

Palo märkis, et Kiisleri rahalised arvutused kokkuhoiu kohta, mis pärinevad eksminister Juhan Partsilt, on hinnangud. „Need ei baseeru mingitel pakkumistel ja tõsistel kalkulatsioonidel, need on võimalikud hinnangud. Seetõttu mina numbritega ei žongleeriks,“ ütles Palo.

Palo sõnul ei ole selline olukord normaalne, kus 20 aasta jooksul on tulnud alati praamihankele ainult üks pakkuja. „Olen ka seda kogu aeg öelnud, et sellest tulenevalt oleks olnud mõistlik riigil neid praame soetada,“ märkis Palo. Ta rõhutas, et pidi otsuse tegemisel kaaluma, mida on piiratud ajagraafiku jooksul võimalik teha.

„Numbrid, kui palju ja kas on võimalik kokku hoida, selguvad pärast seda, kui hanked on avatud ja numbrid on laual. Enne seda on kõik spekulatsioon,“ ütles Palo.

„Mul on hea meel, et esimest korda 20 aasta jooksul on võimalus, et meil tekib sügisel olukord, kus on mitu pakkujat, tekib konkurents ja ka surve pakkujatele. Nad teavad, et on mitu pakkujat, ja lauale pannakse oma parim hind,“ ütles Palo.

Urve Palo vastas ka Ken-Marti Vaheri küsimusele poliitilistest otsuste tegemise põhjendatuse kohta.

Kultuuriminister Urve Tiidus peaministri ülesannetes vastas Helir-Valdor Seederi esitatud küsimusele poliitilise kultuuri kohta ning Maimu Bergi esitatud küsimusele honoraride maksmise kohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments