Juhtkiri: „Lennulast”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25„Mul ei olnud koera kellegi juurde jätta,” põhjendas kunstnik Edith Karlson, miks ta Haapsalu koolilastele esinema tulles lemmiklooma kaasa võttis.

Riigi Kinnisvara otsus tellida 37 000 euro eest Haapsalu Wiedemanni tänava gümnaasiumi hoonesse moodsat kunsti on kahjuks lootusetult ebaõnnestunud. Maksumaksja raha on kulutatud sihitult ja mõttetult millelegi, mis pole isegi kitš. Mingi mõte „Lennulas” kahtlemata on, aga selle teostus on jäänud asjatundmatuks.

Moodne kunst vajab enamasti selgitusi, installatsioonidega kaasas käiv tekst on pahatihti pikem ja kaalukam kui kunstiteos ise. „Lennula” autoreil oli võimalus oma lugu rääkida, aga nad ei kasutanud seda. Kahetsusväärsel kombel suhtusid nad kunstihuvilistesse üleolevalt. Sülekoer oli nende suhtumise iseloomulik detail.

„Lennula” autorite meelest võivad kunsti hinnata vaid kunstnike tsunfti liikmed, professionaalid. „Lennula” autorid unustavad, et professionaalseks kunsti hindamiseks ei pea olema kunstnik ega kunstiteadlane.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
haapsaluväline
9 aastat tagasi

Ütleksin ka midagi, aga ei ole kursis probleemiga. Võiksite valgustada.

lugeja
9 aastat tagasi

Toetan “valteri” kommentaari. See “kunst” on häbematu ja totaalne raha raiskamine.

valter
9 aastat tagasi

Kõike seda on juba ammu kirjeldatud ilusas vendade Grimmide loos ” Kuninga uued rõivad”. Seekord on Haapsalu inimesed see lapsesuu, kes julgeb hüüda: “Kuningas, (st. moodne kunst) on alasti!”

Kodanik
9 aastat tagasi

tegelikult tahaks teada küll, kuidas riigi, maksumaksja või EL maksumaksja raha kasutamine on seotud selliste mõistetega nagu kvaliteet, vastutus jms.

Ahto
9 aastat tagasi

Tundub ,et Ahto on väga popp nimi 🙂 Mina ei ole neid kommentaare kirjutanud . ,Edaspidi tuleb midagi oma eesnimele ikka täienduseks lisada vist

Mutionu
9 aastat tagasi

Niipalju jagan ma kunstist ikka,et öelda….ärge ostke põrsast kotis!

Ahto
9 aastat tagasi

Niipalju jagan ma kunstist ikka,et öelda….ärge ostke põrsast kotis!

kodanik
9 aastat tagasi

Näiteks mulle! Leht on väga heaks läinud.

W.Y.
9 aastat tagasi

Lp LE peatoimetaja, ehk oskate võhikuile paari asja seletada. Kellele te seda lehte teete? Miks te üldse lehte teete? Aitäh.