4

“Lennula” ühisgümnaasiumisse tellinud galerist Olga Temnikova sai presidendi kultuurirahastu eripreemia

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

olga temnikova lennulaPresident Toomas Hendrik Ilves andis eile noore kultuuritegelase eripreemia Olga Temnikovale. Foto: Toomas Tatar (Postimees)

Eile andis riigipea Toomas Hendrik Ilves Teater NO99 dramaturg Eero Epnerile presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia ning eripreemia galerist Olga Temnikovale.

"Eero Epner, Teie mitmekülgsus on muljetavaldav: tunnete end võrdväärselt hästi nii teatri- kui kunstimaailmas, kirjutate ja õpetate. Teie teravad teatritekstid kõnetavad ja panevad mõtlema," märkis president Ilves ja lisas: "Teieta ei oleks Teater NO99 selline, nagu seda praegu tuntakse. Usun, et Eero on üks neid noori kultuuritegelasi, kes on Eesti kultuuripilti viimase kümne aasta jooksul kõige enam mõjutanud."

Riigipea tänas eripreemia pälvinud galerist Olga Temnikovat Eesti kaasaegse kunsti tutvustamise eest nii kodu- kui ka välismaal. "See ei ole lihtne töö, võiks isegi öelda, see on vägilase töö, mis Sul on elegantse kergusega õnnestunud. Siin on vaja loomingulisust, tundlikkust ja taiplikkust. Selline kutsumus on kaasa sündinud anne, mida ei ole võimalik lihtsalt ära õppida," ütles president Ilves.

Galerist Olga Temnikova sõnul on tema kolleegide seas palju tublisid kaasaegse kunsti tutvustamisega seotud inimesi, kes kõik oleks taolist tunnustust väärt.

Eripreemia pälviv galerist Olga Temnikova on Eesti avalikkusele tuntud eelkõige Eesti kaasaegse kunsti propageerijana. Oma teekonda galeristina alustas ta aastal 2005 ArtDepoo kaasaegse kunsti galerii juhatajana, mis oli esimene Eesti kaasaegsele kunstile pühendunud galerii. Aastal 2010 asutas ta koos Indrek Kaselaga Temnikova & Kasela Galerii, mille põhieesmärk oli esindada eesti kunstnikke ja arendada nende karjääri ning tõsta Eesti kunsti nähtavust rahvusvaheliselt. Viimase nelja aasta jooksul osaletud rohkem kui 20 messil, mis on viinud Eesti kunsti ligi 300 000 vaataja ette.

Lisaks on Temnikova korraldanud Kaido Ole näituse Peterburis, Merike Estna ja Sigrid Viiri näitused New Yorgis, Marko Mäetamme grupinäituse Washingtonis ja Moskvas ning Jaan Toomiku näituse Moskvas. Tema kaasabil on välja antud mitmete kunstnike raamatuid ja katalooge.

Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemiale, mis on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti päritolu kultuuritegelasele, kelle kunstilised saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemia suurus on 5000 eurot ja eripreemia 3000 eurot.

Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud pianist Mihkel Poll (2013), ehtekunstnik Tanel Veenre (2012), dirigent Risto Joost (2011), saatesarja "Ööülikool" toimetaja Jaan Tootsen (2010), näitleja, lavastaja ja tõlkija Marius Peterson (2009), luuletaja Kristiina Ehin (2008), baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits (2002).

2002. aastal anti eripreemia rahvamuusik Krista Sildoja'le ja 2011. aastal pälvis eripreemia poeet, esseist, tõlkija ja eelarvamustest vabama ühiskonna kujundaja Igor Kotjuh.

Noore kultuuritegelase preemiat rahastab Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu nõukogu liige Indrek Neivelt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Nina
Nina

Nojah,see sülekoer oli selle sümboliks ikka,et koeral on hea nina,haistab kaugelt.Kui kutsa süles magama ei jää,siis ta toob uudised kätte.Et puude taga ka valgust oleks näha…Tuleks endal puu otsa ronida?

...
...

…big-big silence…

!
!

Õnnitlused!

Ah,
Ah,

hakkasin juba arvama,et ma Temnikova kaitsmisega täiesti puusse panin,taevas tänatud.

wpDiscuz