Ühisgümnaasiumi taies aitab kultuurisaates avaliku ruumi ja kunsti teemat siduda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Haapsalu kuulsaim taies on hetkel kindlasti Läänemaa ühisgümnaasiumi fuajee laes rippuv „Lennula“. Teisipäeva õhtul kasutatakse seda ETV saates „OP! kunst“ avaliku ruumi ja kunsti teema sidumiseks.

Täna pärastlõunal salvestas ERRi võtterühm ühisgümnaasiumi fuajees, skandaalse kuulsusega taiese „Lennula“ tiibade all, saate jaoks kooli direktori Leidi Schmidti ning kunstnik Kaido Ole vestlust.

Järgmise saate „OP! kunst“ teema on kunst avalikus ruumis. „Püüame selles avaliku ruumi ja kunsti teemat siduda,“ rääkis saate toimetaja on Reet Veidebaum Lääne Elule.

Reet Veidebaum ütles, et saates vaetakse eri tahke: kuidas kunst avalikku ruumi jõuab, kuidas teda seal vastu võetakse, kuidas ta seal kommunikeerib ning milliseid tähendusi ta seal saama hakkab. „Et millal hakkab inimene märkama, et ahhaa!, see pole siin mitte pall vaid see on hoopis kunstiseos,“ selgitas saate toimetaja.

Reet Veidebaumi sõnul ei lähe „OP!“ mitte teose kallale, vaid saates tahetakse välja pakkuda teosest tekkivaid kommunikatsioonivõimalusi.

Läänemaa ühisgümnaasiumis oli saate tegijail teemaks nn protsendiseadus. „Ehk siis avaliku ruumi tellimustööde tegemine,“ ütles Reet Veidebaum. „Kuna ta [„Lennula“] siin alguses ei kommunikeerinud eriti hästi, siis tahame jälgi ajada, et mida tulevikus võiks sarnastel juhtudel teha teisiti.“

Kuni operaatorid ning režissöör kaameraid ning valgusteid paika seadsid, arutlesid saate tegijad koos kooli direktoriga taiese olemuse üle.

„Seda on meil Hitchcocki „Lindudega“ [Albert Hitchcoki film aastast 1963] võrreldud,“ lausus Leidi Schmidt.

Saatejuht Kaido Ole sõnul tekkinud tal taiest vaadates aga seos jaapanlaste õhurünnakuga Pearl Harbourile [Jaapani keiserliku mereväe ootamatu rünnak Hawaii saartel asuvale Ameerika Ühendriikide Pearl Harbori mereväebaasile 7. detsembril 1941].

„Lennula“ on Reet Veidebaumi sõnul mõnes mõttes väga hea taies. „Kus siis, kui mitte koolis, ei võiks olla selline kunstiteos, mille ümber tekivad ägedad vaidlused,“ arutles saatejuht.

„Saime aru, et koolirahvast häirib selle taiese robustne teostus. Ja üks õpilane ütles koolitelevisioonile antud intervjuus, et tal on ka igasuguseid asju, ta võiks ju neid lakke riputada. Mina mõtlesin, et see on geniaalne!“ ütles Veidebaum. „Tänapäeva kunstis võib igast esemest saada kunst, kui selline sõnum antakse. Kui õpilased hakkavad aru saama, kui lihtsate vahenditega võib kunst tekkida, kui talle anda vastav sõnum ja kontseptsioon – see on ju super!“

Reet Veidebaumi arvates on „Lennula“ hariduslikult väga hea just selle tõttu, et siin on nii palju erinevaid võimalusi, kuidas temast aru saada – teda võib vihata, teda saab armastada.

„Lennulat“ saaks Reet Veidebaumi sõnul kasutada edukalt ka õppevahendina.

„Koolimaja jaoks on see teos ikka üsna õnnestunud,“ ütles Veidebaum. „Siin oleks kunsti-, ja miks ka mitte ühiskonnaõpetajal diskussiooni tekitamise võimalus, andes osadele õpilastest ülesandeks leida teose positiivseid, teistele aga selle negatiivseid külgi, panna neid diskuteerima.“

„OP! Kunst“ on ETV eetris teisipäeval 8. aprill kell 21.45.

Saate toimetaja on Reet Veidebaum, režissöör Kertu Köösel, saatejuht on kunstnik Kaido Ole ja saate kunstiline konsultant on Anneli Porri.

Fotod: Urmas Lauri
OP Ühigümnaasiumis 001 (2)
Režissöör Kertu Köösel selgitab kaameramehele, milliseid kaadreid ta saada tahab.
OP Ühigümnaasiumis 001 (8)
Režissöör Kertu Köösel selgitab kaameramehele, milliseid kaadreid ta saada tahab.
OP Ühigümnaasiumis 001 (9)

OP Ühigümnaasiumis 001 (13)

OP Ühigümnaasiumis 001 (25)

OP Ühigümnaasiumis 001 (28)

OP Ühigümnaasiumis 001 (35)
Direktor Leidi Schmidt seatakse võttevalmis.
OP Ühigümnaasiumis 001 (37)
Saates vestlevad Leidi Schmidt ja kunstnik Kaido Ole. Viimast võtteeelset lihvi andis toimetaja Reet Veidebaum.
OP Ühigümnaasiumis 001 (43)
Režissöör Kertu Köösel: “Võte!”
OP Ühigümnaasiumis 001 (44)

OP Ühigümnaasiumis 001 (45)

OP Ühigümnaasiumis 001 (46)

OP Ühigümnaasiumis 001 (47)
Saatelõigu jaoks tehti võtteid mitmes plaanis ning mitme eri nurga alt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Austaja
9 aastat tagasi

Lummav!

abc(yks+teine)
9 aastat tagasi

Ärge siis neid kohtasid välja lõigake kus idegi koolilapsed jagavad lahti, et 30k oranzi kaablirulli ja hõbepaberi peale laiaks lüüa kõlab korruptiivselt.

Haapsalust
9 aastat tagasi

Kunstnikku ennast ei lastagi kunagi oma tööst rääkima? Muidugi võib iga asi kunst olla, selle puhul vist oli hind lihtsalt natuke krõbe. Kavand vs teostus jms probleemid. Idee on ju vinge!