600 noort rahvatantsijat vallutab Haapsalu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Laste tantsupidu

Sel nädalavahetusel võõrustab Haapsalu ligi 600 noort rahvatantsijat, sest linnas saab teooks 9. koolinoorte rahvatantsufestival.

Festivalil osaleb 40 kooliealiste tantsurühma üle terve Eesti. Haapsalust löövad kaasa „Läki tantsule” tantsurühmad, Haapsalu põhikooli 5. klassi ja Oru kooli 5. Klassi tantsijad. Esimest korda rahvatantsufestivali üheksa toimumisaasta jooksul osalevad külalised ka välismaalt – Lätist.   

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts (ERRS) projektijuhi Erika Põlendiku sõnul erineb rahvatantsufestival tantsu peost juba selle poolest, et siin võivad üles astuda rühmad ka väiksemas koosseisus kui näiteks tantsupeol nõutud kaheksa paari.  

Noori tantsijaid on võimalik esinemas näha laupäeva õhtul Haapsalu kultuurikeskuses ja pühapäeval linnuseõuel.

Haapsalu poolt rahvatantsufestivali korraldamisega tegelev tantsurühma „Läki tantsule” üks juhendajaid Malle Õiglas kinnitas, et huvilistel tasub tulla mõlemale kontserdile, sest nende kava ei kattu.

Laupäeval tantsivad rühmad kultuurimaja laval Eesti autorite lasterühmadele loodud tantse, kuid esitatakse ka pärimus- ja folkloorset tantsu.  

Põlendiku sõnul on kokku lepitud, et tantsupeo kavas olevaid esitusele ei tule. „Muidu tantsiks pooled rühmad ühte ja pooled teist tantsu,” põhjendas ta. Haapsalus toimuva rahvatantsufestivali puhul pidas Põlendik oluliseks just seda, et noored saavad ka suurel laval esinemise kogemuse.   

Pühapäeval linnuses esitavad noorte tantsurühmad omaloomingulisi tantse.

Koolinoorte rahvatantsufestivalile pani aluse Tallinna Pelgulinna gümnaasiumi, kes soovis sellega avaldada austust oma õpetajale, tantsupidude mõtte algatajale ei pikaajalisele üldjuhile Alfred Raadikule. „Pelgulinna gümnaasium ja ERRS panid seljad kokku, et ka tantsupidude vahel pakkuda noortele võimalust kokku saada ja tantsida,” rääkis Põlendik.

Esimesed aastad toimuski festival Tallinnas, Salme kultuuripalees. Nüüd aga rändab festival mööda Eestit ringi.

Erika Põlendiku sõnul lähtutakse kohavalikul sellest, et piirkonnas oleks tantsurühm, kes külaliste vastuvõtmiseks valmis. Haapsalus on selleks „Läki tantsule”.

„Kui sügisel visati õhku mõte, et järgmine festival võiks toimuda Haapsalus, siis pidasime koolidega nõua ja leidsime ühiselt, et teeme ära,” ütles Malle Õiglas.   

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments