Karu lõhkus Nõval mesitaru

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Möödunud nädalavahetusel tegi Nõval pahandust karu.

Lääne Eluga võttis ühendust Nõva elanik Heili Ollema, kelle koduõuele oli eelmisel nädalavahetusel uidanud mesikäpp, kes lõhkus ära õues seisnud mesitaru. Proua sõnul toimus see kõik vaid mõne meetri kaugusel elumajast.

Maja asub Nõva keskuse külje all, seega pole tegu päris metsa sees oleva taluga. Ollema mäletas, et viimati oli sealkandis sellist pahandust ette tulnud aastaid tagasi, kui karu kimbutas tollase metskonna mesitarusid.

Võimalik, et ööl vastu pühapäeva lõhkumas käinud karu jätkas piirkonnas uitamist ka järgnevatel päevadel. "Mu naaber ütles, et ühel õhtul olid tal koerad hirmsasti haukunud ja uuris, kas karu on taas pahandust teinud, kuid meie maja juures pole teda rohkem näha olnud," ütles Heili Ollema.

Ollema poeg Vahur, kes on ise jahimees, oli see, kes pühapäeva hommikul lõhutud mesitaru avastas. Vahur jäädvustas tõendusmaterjali ka pildile. Asula lähedale tulnud ja elanikke ärevil hoidvat karu tõenäoliselt jahtida aga ei lubata.

"Karujahi hooaeg algab 1. augustist ning ühe mesitaru pärast ei anta kohe küll jahiluba," nentis keskkonnaagentuuri ulukiseire osakonna juhataja Peep Männil. Männili sõnul vaatab keskkonnaameti ekspert võimalikud kahjud üle ning kinnituse korral kompenseerib riik suurkiskjate poolt tekitatud kahju.

Mitu karu Nõva vallas olla võib ei osanud Männil täpselt öelda. "Paar emakaru on seal kindlasti," lausus Männil. Kokku on Eestis hinnanguliselt 600-650 karu. Kõige arvukamalt on neid Kesk-Eestis.

"Aastas jääb lõhutud tarude arv kusagile 100 kanti. Mõnel aastal veidi rohkem, mõnel vähem," nentis Peep Männil. Männil ütles, et üldiselt on pahandust põhjustanud karudeks nooremapoolsed isendid.

Fotod: Vahur Koppelmaa erakogu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments