Haapsalu muuseumihooaeg algas piiskopilinnuse lahtiste uste päevaga

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Foto: Arvo Tarmula

1. mail toimus Haapsalu piiskopilinnuses lahtiste uste päev.

Huvilisi tuli kohale vihmasest ja jahedast ilmast hoolimata. Külastajad said käia tasuta linnusemuuseumis ja kuulata toomkirikus kontserti. Uute väljapanekute hulgas on linnuse 19.-20. sajandi ehituslugu tutvustav stendinäitus ja aastaid linnuse kõrval õues seisnud kivist plaat, mis võib olla 1515. aastal surnud Saare-Lääne piiskopi Johannes III hauaplaat. Lisaks on linnuses avatud sepakoda.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid juhataja Anton Pärn ütles, et umbes 400kg kaaluv plaat toodi muuseumi lihasejõul. "Kokku oli ligikaudu 10 meest ning aega võttis see neil 4 tundi," selgitas Pärn. Kiviplaat oli linnuseõuele veetud 1980. aastatel toimunud restaureerimistööde käigus ning jäi sinna kuni selle aastani.

Anton Pärna sõnul on algava hooaja märksõnaks "muutuv muuseum". Pidevalt peaks midagi juurde tulema ja uuenema. Seda peale linnusemuuseumi ka teistes Haapsalu muuseumides. "Leidsime, et on parem, kui kogu aeg midagi toimub. Siis on ka mitmendat korda tuleval külastajal midagi uut vaadata," lausus Pärn.

Algav hooaeg saab muuseumide jaoks olema mitmekesine. 17. mail toimuval muuseumiööl avatakse linnusemuuseumis kapiteelide näitus. Tegemist on lõuenditel oleva fotonäitusega, kus on huvilistele lähemale toodud kõik linnuse kapiteelid.

"Plaanime pühendada selle Haapsalu 735. aastapäevale. Need kapiteelid on ühed vanimad säilinud tunnistused Haapsalu ajaloost. Kindlasti on näitus pühendatud ka linnaarhitekt Tõnis Padule, kelle üks viimaseid töid oli kapiteelide näituse kavandamine," ütles Anton Pärn.

Suvel saab värske ilme ka linnusemuuseumi relvaekspositsioon. Näiteks plaanitakse tõsta kõrgemale platvormile muuseumis eksponeeritavad väikekahurid. Need kahurid on tähelepanuväärsed, sest muuseumitöötajatel on kujunenud tänu ligipääsule Euroopa raamatukogude digifondidele teooria, et tegu võib olla vankerkahuritega, mida sai kasutada mobiilselt.

Ka Haapsalu raekojas avatakse mai teises pooles uued väljapanekud. Üheks ekspositsiooniks on ligikaudu 10 aastat tagasi Saue tänava pesuköögist saadud naisteriiete leid. Teise teemana saab tutvuda Haapsalu 19. sajandi kuurordit puudutavaga.

Maikuus avatakse raudteemuuseumis tuletõrjeteemaline väljapanek. See on pühendatud eelmise aasta lõpus 145. aastaseks saanud vabatahtlikule tuletõrjeseltsile. "Otsustasime, et ei kiirusta ning teeme asja hoolikalt," selgitas Anton Pärn otsust avada see näitus eelmise aasta lõpu asemel tänavu.

Juunis avatakse Iloni Imedemaal lastele mõeldud puutöötuba, kus lapsed saavad näha ja proovida 20. sajandil levinud puutöötehnikat, mida tänapäeval sageli enam koolide käsitöötundides ei õpetata.

Linnuses peaks suvel ka suurtükikõminat kuulda saama. Suurtükk Must Koer on hetkel Metalleri töökojas ümberseadistamisel, mis peaks selle veidi väiksekaliibrilisemaks muutma.

"Muidu läheks hirmsas koguses püssirohtu," selgitas Anton Pärn otsust kahur ümber ehitada. Täpset kuupäeva, millal Must Koer tuld anda võiks Pärn veel öelda ei osanud, kuid lootis, et ehk juhtub see juba muuseumiööl.

Fotod: Arvo Tarmula.

Anton Pärn tutvustamas piiskop Johannes III võimalikku hauaplaati.

Anton Pärna sõnul võisid need kahurid olla paigutatud vankritele.

Piiskopilinnuse maketi kallal töö veel käis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments