Klassikatähed: Henri Zibo oli žürii lemmik

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Henri Zibo. Foto: Klassikatähed
Henri Zibo. Foto: Klassikatähed

17aastane Haapsalust pärit akordionist Henri Zibo pälvis tänases Klassikatähtede finaalsaates küll züriilt suurimad punktid, kuid jäi pärast rahvahääletust alla viiuldaja Katariina Maria Kitsele.

Žürii paremusjärjestuses oli Henri Zibo esimene. Žürii liikmetest pani Arvo Leibur Zibo esimesele kohale, Rein Rannap ja Mart Laan teisele kohale.

Enne tulemuste väljakuulutamist kinnitas Henri Zibo, et ta ei tulnud “Klassikatähtedesse” võitma. “Ma olen ülimalt õnnelik, et üldse siia pääsesin,” ütles ta. Konkurentidest pakkus ta võitjaks just viiuldaja Katariina Maria Kitse.

Kolm sõelale jäänud osalejat, Henri Zibo (akordion), Elina Netšajeva (laul) ja Katariina Maria Kits (viiul) pidid igaüks finaalis esitama kolm kuni 3-minutilist pala: programmilise, tantsulise ja pala, mis võistleja anded kõige paremini esile toob.

Programmilise palana esitas Henri Zibo pala “Üleannetu karussell”. Tantsust inspireeritud palaks valis ta Bulgaaria tantsu Daichevo Horo ja viimasena esitas ta Franck Angelise romanssi.

“See on ilus ja meloodiline lugu, selles on jõudu pehmes võtmes,” iseloomustas Henri Zibo pala, mis peaks teda kõige paremini esile tooma. Muusiku enda hinnangul on see üks parimatest teostest tema kavas.

Žüriile läks eriti hinge just Zibo viimane esitus.”Väga tore, et valisid aeglase loo selleks kõige-kõigemaks,”kiitis Mart Laas, kelle hinnangul kipuvad noored eelistama just kiiremaid palasid.
Ka Rein Rannap ütles, et on üllatunud kui kenasti Zibo suudab alati keskenduda vaiksetele ja rahulikele meeloludele. “Sinus on poeesiat ja sa ei pelga seda välja näidata,” sõnas Rannap.
Arvo Leibur tõstis aga esile Zibo mitmekesisust repertuaarivalikul.

Kaasvõistlejad tõid Zibo puhul esile seda, et tegemist väga noore, vaid 17aastase muusikuga. “Henri on talendikas muusik, tal on suur anne,” ütles Katariina Maria Kits oma konkurendi kohta.
“Ta on tagasihoidlik ja nii noor ja nii õigel teel,” lisas Elina Netšajeva.

Henri Zibo ise pidas oma tugevaks küljeks kavavalikut, nõrgaks aga intervjuude andmist ja seda, et vahel tuleb siiski musti noote sisse. “Tuleb areneda,” tõdes noormees.

Zibo sõnul oli saateperioodil kõige raskem aeg enne kolmandat vooru, mil ta haigeks jäi. Haiguspisik andis end tunda ka kontserdivoorus.

Noored muusikud tunnistasid, et tänu saatesarjale tuntakse neid tänaval ära, öeldaks palju häid sõnu ja lubatakse pöialt hoida. “Olen märganud, et akordioni maine tavainimeste seas on tõusnud,” lisas Henri Zibo oma seisukoha.

Klassikatähtede võitja sai auhinnaks 2000 eurot Eesti Kontserdilt ja viis kontserti järgmisel hooajal või Estonia kontserdisaali kasutamise salvestuseks.

Klaasikatähtede võitja Katariina Maria Kits on mulluse võitja, tšellist Marcel Johannes Kitse kaksikõde.

Finalistide galakontsert on 16. märtsil Estonia kontserdisaalis, kus noored muusikud astuvad üles koos ERSOga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments