Läänemaad esindab “Maale elama” messil Lääne-Nigula

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Lääne-nigula

26. aprillil toimub Tartus mess “Maale elama”, kuhu läheb Läänemaalt ainult Lääne-Nigula vald.

Messil tutvustavad kogukonnad ennast ja oma piirkonda ning sealseid elamis-, õppimis- ja töötamisvõimalusi. Tegemist on üritusega, mille kaudu saavad omavalitsused endale uusi elanikke meelitada. Kokku osaleb messil 55 kogukonda.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et osaleda otsustati, sest idee tundus põnev ning midagi tuleb teha, et väljarännet peatada. “Osalemine ei võta ju vallal tükki küljest. See on eeskätt siiski kättevõtmise asi,” lausus Lõhmus.

Lõhmus arvas, et Lääne-Nigulasse võiks elama tulla, sest vallal on küllaltki soodne asukoht maakonnakeskuse ja pealinna vahel, väljaarendatud kommunikatsioonisüsteemid ja kaunis loodus. Lisaks tegutsevad Lääne-Nigula territooriumil ka mitmed ettevõtted, kus on võimalik inimestel tööd leida.

Lõhmuse sõnul olid märtsi keskel peetud “Maale elama” seminaripäeval huvi üles näidanud ka Lihula, Nõva ja Hanila vald. Lääne Elu võttis ühendust ka nende omavalitsustega, kuid selgus, et “Maale elama” kodulehel olev info vastab tõele ning nemad ennast messil ei tutvusta.

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos ütles Lääne Elule, et Lihula ei osale sellel aastal “Maale elama” messil, sest nad ei jõudnud oma esindusboksi tähtajaks välja arendada.

Hanila vallavanem Arno Peksar ütles, et Hanila osaleb tõenäoliselt tulevikus. “Sinna minekuks peab olema kindel programm, mida kasutada. Töökohtade temaatika on number üks, millele peaks rõhku panema enne kui me sellisele messile läheme,” lausus Peksar.

Nõva läheb seekord kohale vaatlejana. Nõva vallavanema Deiw Rahumäe sõnul jäi ka neil aega napiks, et oma programm korralikult välja töötada. “Vaja on kogukonnaga arutada ja leida aktiivseid inimesi, kelle ümber seda asja koondada,” nentis Rahumägi.

“Maale elama” toimub teist korda ning esmakordselt on kaasatud kogukonnad üle terve Eesti. Eelmisel aastal tehti katsetust ainult Lõuna-Eesti maakondadega. Projekti kodulehel toodud info kohaselt on tüüpilisteks huvilisteks osutunud kõrghariduse ja väikeste lastega linnainimesed vanuses 25-34.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
9 aastat tagasi

Miks Kodukant Läänemaa ei tutvusta messil “Maale elama” Läänemaad?