Kaja Kallas loodab eurovalimistel Ansipit lüüa

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula

Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula
Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas tunnistas, et kaotas erakonnasisese võimuvõitluse peaministri kohale. Praegu loodab ta teha europarlamendi valimistel parema tulemuse kui ekspeaminister Andrus Ansip.

Teie reis Läänemaale on osa Euroopa Parlamendi valimiskampaaniast. Miks kandideerite?

Euroopas saadud kogemused ja sidemed tuleb Eestisse tagasi tuua. Kui Euroopasse valitakse saadikud, kelle järgmine samm pärast parlamenti on poliitikast lahkumine, siis kogemusi Eestisse ei tule. See võiks olla vastupidi, mistõttu võiks europarlament olla koht, kuhu minna.
Aga Teist pidi saama peaminister!

Ma olen poliitikas olnud kolm aastat, iga asi omal ajal või veidi hiljem.

Kas visalt levinud kuuldustes, et Teist saab peaminister, oli tõetera?

Sellised konsultatsioonid käisid küll, jah.

Miks see nii ei läinud?

Mina olen olnud poliitikas kolm aastat, aga Taavi Rõivas on olnud tunduvalt kauem. Ma usun, et ta saab hästi hakkama.

Te ei vastanud mu küsimusele.

Miks see nii ei läinud? Ma ei tunne, et olen selleks valmis. Selle peale öeldakse kohe, et kui oled valmis, siis ei ole võimalust. Mulle tundus, et see oleks liiga suur amps hammustada.

Te pidite olema Reformierakonna esinumber Euroopa Parlamendi valimistel. Nüüd see enam nii ei ole, sest esinumbriks saab endine peaminister Andrus Ansip.

Praegu veel olen, aga pühapäeval ilmselt ei ole enam.

Miks see nii läks?

Hea küsimus. Ansip on öelnud, et tal on vaja Euroopa Parlamendi mandaati, et minna Euroopa Komisjoni. Parlamendi mandaat oleks selleks Ansipi meelest hea.

Kui suur pettumus see Teile on?

See ei ole pettumus. See on arusaadav.

Te ei saagi teisiti vastata.

Ei, ei. Ma ütlen seda täiesti siiralt, sest see annab mulle vabamad käed. Ma ei pea enam erakonna tulemuse eest vastutama. Ma olen number kaks. Kuna on avatud nimekiri, siis ma võin ikka teha hea tulemuse. Mis seal ikka. Ansipi otsus kandideerida oli mulle üllatus, väga suur üllatus.

Avatud nimekiri tähendab seda, et Te võite teha parema tulemuse kui Ansip.

See on vähetõenäoline, aga võimalik.

Kas see on eesmärk?

Eesmärk on alati teha kõige parem tulemus.

Aga kas see on vähetõenäoline?

Ansip on ikkagi peaminister olnud, inimesed teavad teda. Mina ei tea, ma olen ka riigikogu valimistel pannud mööda sellega, mida valija arvab ja otsustab. Lõpuks otsustab valija. Europarlamendi valimised on alati toonud üllatuse. Indrek Tarandi tulemus oli üllatus, samuti Res Publica väljajäämine esimestel valimistel.

Kas Te eesmärk on korrata Ilvese ja Tarandi valimisvõitu?

Seda on suhteliselt raske saavutada ja ma ei usu seda. Tahan öelda, et europarlamendi valimiste tulemusi on olnud keeruline prognoosida. Ka seekord ei pruugi ennustus olla täpne.

Mitu kohta loodab Reformierakond saada?

Loodame saada kaks kohta europarlamenti, aga kõik oleneb konkurentidest.

Mõni nädal tagasi postitasite Facebooki seinale pildi, millel Te isa Siim Kallas vanaisa rollis mängib lapselapsega. Miks loobus Siim Kallas peaministriks pürgimisest?

Seda peab tema käest küsima. Ma ei saa rääkida sellest, mis tema peas toimub.

Aga intervjuudes toonitas Siim Kallas, et tema otsus oli perekonna otsus.

Pilt oli tehtud õhtul, mil sündis loobumisotsus. Isa oli meie juures ja mängis lapselapsega, minu lapsega, mõtles endale asju selgeks ning järgmisel päeval tegi otsuse. Me arutasime seda loomulikult.

Miks ta loobus?

Mul ei ole põhjust tema eest vastata.

Mu meelest on ainus usutav seletus, et Reformierakond tõmbas Siim Kallasel tooli alt.

Ei usu, see on mitme asjaolu kokkulangemine. Ta tundis, et ei suuda eales anda ammendavaid vastuseid 20 aasta vanuste asjade kohta. Kui ta on hakanud peaministriks, läheb surve järjest suuremaks. Parem on kohe alguses loobuda, mitte tekitada probleeme erakonnale ja valitsusele. Isa loobus õigel hetkel, et taak ei tuleks kaasa. Praegu on Taavi Rõivasel kõik hästi ja valitsusel väga hästi.

Poliitika ja tegevus erakonnas käib ühe eesmärgi nimel — võimu nimel. Kas perekond Kallas on võimult kõrvale tõrjutud?

Kes viimasena naerab, naerab paremini.

Kas Te vastus tähendab nõustumist mu väitega?

Otseselt võimuvõitlust praegu ei ole.

Kas enam ei ole, sest see on Teie kaotatud?

Jah, võib ka nii öelda.

Mis edasi? Kas on tulemas uus erakond, mille loomises osalete?

Ma ei ole osalenud üheski uue erakonna loomise algatusgrupis. Ma ei ole kordagi mõelnud, et asutame uue erakonna, sest Reformierakonna maailmavaade ei sobi meile. Meile ei sobi võib–olla teatud aspektid Reformierakonna maailmavaatest. Tahaks loota, et meil on võimalik erakonnas jätkata.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei taha
8 aastat tagasi

Ei taha kurje ja moraalituid inimesi. Ansipist siiber. Noorem Kallas lausa moraalitu ja silmakirjalik, ebameeldiv inimEne. Haapsalu ullid koogutavad REFI

Ivan+Orav
8 aastat tagasi

Õige, politruk peabki politrukile tina andma muidu on oht et tiblad hakkavad veel paljunema.

jast
8 aastat tagasi

loodetavasti ikka poksikinnastega kuigi pole kunagi ansipi austaja olnud.