Kooliekskursiooniks tuleb valida puhanud juhi ja turvavöödega buss

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Rakverelased pidid Haapsallu edasisõiduks ootama asendusbussi. Foto: Facebook
Rakverelased pidid Haapsallu edasisõiduks ootama asendusbussi. Foto: Facebook
Ohutusnõuete rikkumine võib kaasa tuua kurvad tagajärjed. Foto: Facebook

Koolijuhtidele saadetud kirjas soovitab Maanteeamet eelistada turvavöödega varustatud bussi ning veenduda, et ka selle juht on puhanud olekuga.

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenbergi sõnul on tehniliselt töökorras buss koos töökorras ja kättesaadavate turvavöödega iseenesest mõistetav eeltingimus laste ekskursioonide korraldamiseks.

„Kui aga kokkulepitud kohale saabub ekskursiooniks tellitud buss, mis ei vasta esitatud nõuetele või mille juht on nähtavate väsimuse või joobetunnustega, on targem väljasõidust selle bussiga loobuda ja võtta koheselt ühendust transpordiettevõttega nõuetele vastava asendusbussi ja/ või asendusjuhi saamiseks,“ selgitas Sellenberg.

Tema sõnul pole väljasõidu õnnestumise jaoks vähem oluline ohutusreeglite järgmine ka kogu järgneva sõidu kestel. „Nii tuleb puhke- ja metsapeatustel jälgida, et bussist väljumine ja tee ületamine oleks ohutu,“ rõhutas Sellenberg ja lisas, et esimene väljuja peaks kindlasti olema täiskasvanust saatja.

Sellenbergi sõnul tuleb sõitma hakkamise eel lastele meelde tuletada, et sõidu ajal peavad kõik kasutama turvavööd ning bussi vahekäigus püsti seismine on ohtlik ja seetõttu keelatud. Oma istmelt võib tõusta ja bussis ringi liikuda vaid hädavajaduse korral.

Tähelepanu tuleb juhtida ka sellele, et lärmamine ja müra segab bussijuhti ning seetõttu pole muusika vali kuulamine või kisamine lubatud.

Lisaks näeb liiklusseadus ette, et lapsi vedaval bussil peab esi- ja tagaosas olema lasterühma tunnusmärk ning peatuse ajal peavad põlema ka ohutuled. Samuti peab tee ääres last või lasterühma tunnusmärgiga seisvat bussi märkav sõidukijuht olema eriti tähelepanelik ja sõitma kiirusega, mis võimaldab ohtu vältida.

Selleks, et lihtsustada õppeasutustel ja lastevanematel turvavöödega varustatud bussidega veoteenust pakkuvate vedajate leidmist, on Maanteeamet koondanud vedajate andmed juhuveol kasutatavate busside kohta ning avaldanud andmed turvavöödega varustatud busse omavatest ettevõtetest aadressil http://www.mnt.ee/public/Turvavoode_kusitluse_koond_13.02.14.pdf.

Kui tegemist on pikemaajalise sõiduga, peab bussil olema kaks juhti, kes saaksid teineteist välja vahetada. Samuti peavad bussijuhid olema enne sõidu alustamist korralikult puhanud ja kained.

Allikas: Maanteeamet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments