Uute piirnormide järgi on Veerpalu süüdi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Foto: Arvo Tarmula / arhiiv

Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) avaldas neljapäeval kasvuhormooni testi uued piirnormid, Andrus Veerpalu (pildil) 2011. aasta jaanuaris võetud dopinguproovi näidud ületavad vastseid piirnorme, kirjutas Postimees.

Veerpalu proovide näidud (Kit 1 ja Kit 2) olid A-proovil 2.62 ja 3.07, B-proovil 2.73 ja 2.00. Uued piirnormid on vastavalt 1.81 ja 1.87. Eelmised olid 1.81 ja 1.68. “Siin on tegu selge dopingujuhtumiga, kuigi sportlane mõisteti kohtus õigeks,” selgitas Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port.

Kasvuhormooni uusi piirnorme selgitavad paberid sai Port kätte alles neljapäeva hilisõhtul. “Jõudsin pilgu peale visata ja võin öelda: testimeetodit ega analüütilisi samme pole muudetud, mistõttu ei saa keegi öelda, et tegu on uue testiga. Ja nagu näha, ületavad Veerpalu näidud piirnorme, mis tähendab, et tema organismist leiti kehavälist kasvuhormooni.”

Kohtuprotsessis Veerpalu kaitsemeeskonna juhina tegutsenud Sulev Kõks oli uute piirmäärade kehtestamisest üllatunud, pidades nende avaldamist WADA meelevaldseks teoks, millel pole vähimatki teaduslikku alust. “Nii lihtsalt ei saa need asjad kindlasti käia,” lausus ta. “Piirmäärade leidmiseks tuleks testida 30 000 inimest, Veerpalu kohtuprotsessi ajaks oli testi proovitud 1000 inimese peal. Ma arvan, et uute arvude avaldamisega WADA lihtsalt vassib.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodank
10 aastat tagasi

sügava puudega tundub olevat Kristjan Port

Tasuks
10 aastat tagasi

…meenutada,et ka nende testide autor polnud nõus nende tõendusmaterjalina kasutamiseks,sest veaprotsent oli suht suur. Ning peab olema sügava puudega,et teha uued reeglid ning siis meest uuesti süüdi mõista. Kunagi oli linnas lubatud sõidukiirus 60 km. tunnis,siis muudeti viiekümneks. Kas mul tuleb nüüd tagantjärgi pideva kiirusületamise pärast load ära võtta ??