Dopingukahtlased suusatajad peidavad end ajakirjanike eest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu pärast vabanemist Eesti ajakirjanike eest varjumas. Foto: ERRi portaali kuvatõmmis
Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu pärast vabanemist Eesti ajakirjanike eest varjumas. Foto: ERRi portaali kuvatõmmis

Ööl vastu reedet vabanesid Austria politsei kinnipidamise alt veidi rohkem kui ööpäev vahi all viibinud Eesti murdmaasuusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, kes viidi kinnipidamisasutusse 27. veebruaril otse Seefeldi MM-ilt, loetud minutid enne starti asumist. Eesti ajakirjanikele suusatajad kommentaare anda ei soovinud, vahendas ERRi uudisteportaal.

Eesti suusakoondise peatreener Anti Saarepuu sõnul on eestlastest sportlaste puhul tegemist dopingujuhtumiga, vahendas BNS.

“Info, mis ma sain sportlastega mõni minut vahetada, on selline, et siin on dopingu-keiss. Ma rohkemat ei tea, uurimine läheb edasi. See on seotud sama teemaga, mis on siin rohkem kui 24 tundi ringi keerelnud. Mõlemad poisid (Tammjärv ja Andreas) ütlesid, et see on dopingu-keiss. Hetkel nad rohkem ei andnud mulle informatsiooni,” lausus Saarepuu.

Saarepuu sünul polnud tal võimalikust dopingukasutamist vähimatlki aimu. “Kui see kinnituse saab, siis jah, mina võin öelda, et sellisest asjast on mul null teadmist,” ütles Saarepuu. “Kedagi jälitatud, keegi kasutab vereülekandeasju – mul ei ole selle kohta ühtegi infot, et keegi meie tiimist võiks midagi sellist teha!”

“Praegu ei ole neid süüdi mõistetud, uurimine käib. Kuidas see kõik laheneb ja millised karistused järgnevad, on täna kõik lahtine,” nentis Saarepuu.

Eesti koondise peatreener Saarepuu ütles, et ei suuda aru saada, kuidas toimuv on võimalik. “Kõik, mis eile juhtus ja mis sellele järgenud on – kuidas see kõik võimalik on? Kuidas ma ka ei ürita, ma tahan ja soovin kogu südamest uskuda, et see hästi laheneb. Aga kui loen rahvusvahelist meediat ja kuidas operatsioon üles ehitati ja kui palju inimesi sinna kaasati – üks on usk ja sisendus, teine on see hirm. Minu jaoks oli see pomm,” lausus Saarepuu.

“See on šokk! Ükstapuha, kes need oleks olnud – meie tiim on nii väike, ma ei oskaks mitte kellestki midagi sellist arvata,” ütles peatreener Saarepuu.

Kolmapäeval peeti kinni viis sportlast: kaks eestlast (Tammjärv ja Veerpalu), kaks austerlast (Dominik Baldauf ja Max Hauke) ja üks kasahh (Aleksei Poltoranin).

Poltoranin, Baldauf ja Hauke tunnistasid veredopingu kasutamist ning andsid uurijatele igakülgset informatsiooni. Neljapäeval nad vabastati. Uurimine nende osas ei ole sellega veel lõppenud.


Eesti Suusaliidu pressiteade täispikkuses:

Eesti Suusaliit peab kahetsusväärselt tõdema, et Eesti suusasportlased Tammjärv ja Veerpalu on dopingu tarvitamises kinnitanud oma süüd treener Anti Saarepuule. Dopingu tarvitamisele  ei ole mitte mingisugust õigustust. Eelpool mainitud sportlased on tegutsenud ja treeninud juba aastaid Eesti Suusaliidust eraldiseisvalt, Team Haanja koosseisus.

Arvestades asjaolu, et dopingu kasutamise keeld on sätestatud ka suusasportlaste ja Eesti Suusaliidu vahelistes lepingutes ning Suusaliit on avalikult tauninud dopingu tarvitamist, peame õigeks dopingut tarvitanud sportaste karmi karistamist.

Eesti Suusaliidu juhatus koguneb esimesel võimalusel, et arutada edasisi toiminguid ja leidmaks täit selgust, kuidas ja millisel määral olid Eesti sportlased ja nendega seotud isikud kaasatud Seefeldis toimunud politseioperatsiooni raames paljastunud rahvusvahelisse dopinguskeemi.

Eesti Suusaliidu president Andreas Laane kinnitab, et arvestades selgunud asjaolusid, tuleb vaadata ning hinnata ka suuremat pilti ning saavutada nulltolerants dopingu kasutamisele Eesti suusaspordis. Avalikkusele on kinnitatud, et Kasahstani suusasportlane Aleksei Poltoranin tunnistas end Seefeldi dopinguskandaalis veredopingu kasutamises süüdi.

Märkimisväärseks asjaoluks on fakt, et nii Team Haanja kui Poltoranini eratiimiga on seotud Eesti suusatreenerid Mati Alaver ja Andrus Veerpalu. Seejuures on mõlemad mehed olnud Aleksei Poltoranini pikaajalised treenerid. Eesti Suusaliit palub antud küsimuses Eesti Olümpiakomiteel kiiremas korras oma seisukoht võtta.

Eesti Suusaliit austab puhta spordi põhimõtet ja toetab vaid ausat sporti, taunides täiel määral dopingu kasutamist. Eesti Suusaliit aitab igakülgselt ametivõime käimasolevas juurdluses, sh kõikides aspektides, mis puudutavad dopingu süsteemse kasutamise kahtlusi Eesti murdmaasuusatamises.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments