Jüri Ratas: Kiisleri reformi tuleb edasi arendada

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Keskerakonna omavalitsuskogu juhatus arutas eile toimunud koosolekul regionaalminister Siim Valmar Kiisleri esitatud omavalitsusreformi seaduse eelnõud. Omavalitsuskogu juhatuse liikmed jäid seisukohale, et Kiisleri pakutav reform on poolik lahendus, mida tuleb mitmes valdkonnas oluliselt täiustada.

„Omavalitsusreformi ideega on vahepeal selgelt tööd tehtud, kuid endiselt on jäetud põhilised küsimused tähelepanuta. Ma pean silmas näiteks omavalitsuste tulubaasi kujundamist, kohalike teede rahastamist ja haridusvõrgustikku. Päevselge on, et tugevaid ning jätkusuutlikke omavalitsusi ei saavuta lihtsalt olemasolevaid linnu ja valdu liites,“ sõnas Keskerakonna omavalitsuskogu esimees Jüri Ratas.

„Kiisleri omavalitsusreform keskendub endiselt ainult haldusterritoriaalsetele ümberkorraldustele ning ilmselt ei leia sellisel kujul laiapõhjalist toetust. Omavalitsusreformi eelnõud tuleb täiustada – selgelt fikseerida riigi ja omavalitsuste ülesanded, taastada linnade ja valdade kriisieelne tulubaas, suurendada omavalitsuste otsustusõigust ning kaotada politiseeritud maavanemad,“ rõhutas Ratas. „Tänane olukord, kus 99% omavalitsuste maksutuludest on kesktasandi otsustada, läheb selgelt vastuollu kohalike omavalitsuste autonoomia printsiibiga.“

„Eesti on tõsises rahvastikukriisis ning vajab sisulist riigireformi, mitte lihtsalt joonlauaga uute piiride joonistamist. Riigireform tähendab üheaegselt nii põhjalikke muudatusi maksupoliitikas kui ka omavalitsussüsteemi ning haridus- ja sotsiaalvaldkonna terviklikku ümberkorraldamist,“ selgitas Jüri Ratas. „Loodan, et regionaalminister ja IRL ei piirdu tänase haldusreformi mudeliga, vaid on valmis sisuliseks debatiks Eesti tuleviku üle. Meie oleme selleks valmis.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maamats
10 aastat tagasi

Ükski arukas inimene ilmselt ei taha enam poliitikast rääkidagi…eks võtan mina ka aru pähe.Siinkohal veel ainult vabandused N.Suure ja J.Ratta ees-olete siiski veel viimased riigikogulased kes ülepea rahvaga suhelda viitsivad ja nii on paha lugu küll ,et just teie rünnaku alla satute.Teised ei anna enam selleks võimalustki.
Lihtsalt ei tahaks,et meil jälle oleks tagasi “vanad head”ajad kus partei sõnum rahvale oli-tuleb tõhustada,efektiivistada,kaasata jne…selle vahega,et nüüd kuuleme seda mitme konkureeriva diimi käest pisut(neljal)erineval moel.
Käredat pakast kõikidele.

Maamats
10 aastat tagasi

Vabandust järjekindluse pärast,aga siin ta nüüd jälle on-taoliste argumentidega võib lõputult ühte asja nämmutada ja nämmutataksegi.Puudub poliitiline tahe midagi otsustavat ära teha…see võiks kedagi pahandada ja võtta mõned viimased hääled valimistel,parem veeretame tarka juttu,küll mõned ikka usuvad,et teeme tähtsat poliitikat. Argumentatsiooni tasemest-“99%omavalitsuste maksutuludest on kesktasandi otsustada”-miks siis Tallinnas jätkub ikka veel maksuraha Keskerakonna valimispalagani korraldamiseks? Kõik tuleb ümber korraldada on lühidalt kogu muu jutu iva.Kui nüüd valime teid kesk ja sotsid valitsust moodustama,siis kas lasete pooled bürokraadid lahti või mida pöördelist teeksite? Sest kõike ümber ei saa korraldada kosmeetiliste protseduuridega nagu seni.Isegi seda ei ole teada kellega tegelikult koostööd tegema… Loe rohkem »