Ülevaade Orkaanist: Kuidas meie vabatahtlikud läti “pahad” merre tõrjusid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suurõppusele Orkaan tõid "vaenlased" Pärnust Kiltsi lennuväljale Eesti õhuväe An-2d. Foto: Karri Kaas
Suurõppusele Orkaan tõid “vaenlased” Pärnust Kiltsi lennuväljale Eesti õhuväe An-2d. Foto: Karri Kaas

Tänase Eesti Ekspressi vahelehest riigikaitse.ee leiab reportaaži 30. novembril Läänemaal peetud kaitseliidu Lääne-Eesti malevate suurõppusest Orkaan.

“Novembrikuu viimase päeva hommik Läänemaal on imekaunis. Oranž päike tõuseb selges taevas külmunud väljade kohale. Haapsalu piiril sõidavad vastu rohmakad rohelised sõjaväesõidukid, näides unise väikelinna laupäevahommikus üsna kohatud. Haapsalu spordihoones ehk sel nädalavahetusel kaitseliidu staabis tervitavad kaitseliidu asjapulgad meid naerulsui ja kiirelt, sest kohe on vaja tõtata “platsile” kontrollima olukorda ja jälgima kõrvelekaldeid stsenaariumist,” kirjeldab ajakirjanik siin nähtut.

Õppuse stsenaariumi järgi hõivasid Läti kaitseliitlaste mängitud “pahad” Rohuküla sadama ja Kiltsi lennuvälja ning oma ülemvõimu kindlustamiseks igaks juhuks ka Tahkuna poolsaare Hiiumaal. Nende eesmärk oli luua sillapea ja valmistada ette platsdarm täiendavate suuremate pahalasüksuste saabumiseks. Kõik selleks, et isoleerida lääne poolt võimalik toetus Eestile.

Õppuse juht Erik Reinhold räägib, et tavaliselt tahavad inimesed massiliselt astuda kaitseliitu siis, kui riigis on miski mäda ja inimesed tunnevad ohtu. Viimane suur laine oli 2007. aasta pronksiöö paiku, enne seda 2005. aasta jaanuaritormi järel. Paljud hooga kaitseliitu astujad jäävad hiljem passiivseks, mitmeist saavad aga aktiivsed kaitseliitlased.

Palju kiidusõnu pälvivad ajakirjanikult Lääne maleva naiskodukaitsjad, kelle õppusel pakutud toit oli massiüritusele ebaomaselt hea. Näiteks ei pakutud Orkaanil pühapäeva hommikul mitte traditsioonilist putru, vaid elaval tulel tehtud toekaid burgereid. Kahekäiguliselt lõunalt ei puudunud ka traditsiooniline sõduritoit hernesupp. Õhtusöögimenüüs ootas vürtsikas risoto.

Reservohvitser ja igapäevaselt poemüüja Maie Laide ütleb, et ligi 700 inimesele söögi valmistamises pole midagi keerulist. Väliköögis 105 liitri hernesupi keetmine on kogenud naiskodukaitsjale lapsemäng.

“Oleme teinud süüa ka palju suuremale hulgale inimestele, näiteks paraadidel. Haapsalu meestelaulupäeval tuli toita 1500 suud. See siin on lihtne,” ütleb ta.

Ülevaadet Orkaanil nähtust saab lugeda siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments