Remont Iloni Imedemaal sai valmis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Anton Pärn juhtis tähelepanu tualettruumi kahhelkividele, kus on kujutatud Ilon Wiklandi loomingu motiive. Foto: Arvo Tarmula
Anton Pärn juhtis tähelepanu tualettruumi kahhelkividele, kus on kujutatud Ilon Wiklandi loomingu motiive. Foto: Arvo Tarmula

Septembri keskpaigast suletud olnud Iloni Imedemaa galerii remont on valmis ja sel nädalal algab näituse ülespanek, et 2. jaanuaril uues kuues uksed avada.

Haapsalu ja Läänemaa muuseumide sihtasutuse juhi Anton Pärna sõnul on ehitaja, Haapsalu firma Resteh, graafikus püsinud. Remont on peaaegu valmis, lõpetada on veel elektritöid ja sel nädalal annab ehitaja ruumid üle.

Kolme kuu jooksul sai Iloni Imedemaa esimene korrus värsked laed–seinad ja põrandad. Ümber ehitati fuajee koos uue õueukse, WC–ploki ja garderoobiga.

Anton Pärn juhis tähelepanu tualettruumide kahhelkividele, mis on kaunistatud Ilon Wiklandi joonistustega. „Tahame, et igas detailis oleks isikupära,” selgitas ta.

Praegu veel valgete seintega ja lagedasse fuajeesse tuleb seinale pilt Ilonist ja tema teostest tuntud koerast Sammelist koos Krista Kumbergi loodud tervitustekstiga.

Paigaldamata on käsitsi maalitud postkast, istumisnurk, padjad–kardinad ja muu, mis fuajee hubasemaks muudavad.

Sel nädalal hakatakse kujundaja Tea Tammelaane eestvõttel galeriisse uut ekspositsiooni üles sättima.

„Ilonit on uues ekspositsioonis rohkem kui enne,” lubas teemakeskuse juht Liina Valdmann.

Galeriisse sisenejat asub tervitama Iloni kohver, millega ta 14aastaselt Haapsalust lahkus.

Galerii kõige tagumist ruumi võib nimetada Iloni toaks, sest sinna ehitatakse üles Iloni töölaud. Sellisena, nagu see tema Stockholmi töötoas on.

Lauale tuleb puutetundlik ekraan, kust lugeda lisa Ilon Wiklandi eluloo, teda mõjutanud sündmuste–inimeste ja inspiratsiooniallikate kohta.

Töölaua kõrval on väljatõmmatavate stendidega vitriin, mis võimaldab eksponeerida senisest suuremal hulgal Wiklandi loomingut ja talle kuuluvaid esemeid.

Varasemast rohkem kasutatakse uues ekspositsioonis interaktiivseid võimalusi — saab vaadata videoid, kuulata intervjuusid ja lugusid.

Raamatu „Kullake” illustratsioonide näitel saavad külastajad aimu, kuidas muutuvad joonistused teel kavandist lõpptulemuseni.

„See tuleb elav ja pidevalt muutuv näitus,” ütles Liina Valdmann. Ta tõi näiteks, et talvepildid asendatakse kevadel uutega, nii et igal aastaajal näeb külastaja galeriis midagi erinevat.

Ekspositsiooni kujundaja Tea Tammelaan on kõik plaanid kunstniku endaga läbi arutanud. „Meile on oluline, et Ilon Wikland oleks tulemusega rahul,” ütles Valdmann.

Iloni Imedemaa uuendamine läks maksma 120 000–130 000 eurot. Anton Pärna sõnul on sellest umbes 65 000–70 000 kulunud remondile, 40 000–45 000 mööblile, vitriinidele jms.

Kuigi teemakeskuse teist ja kolmandat korrust ümberehitus ei puudutanud, on värskendatud ja täiendatud ka sealset.

Uuenenud galerii avapidu on 11. jaanuaril, mil saabub Haapsallu ka Ilon Wikland.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments