Päästeamet avastas toitlustuskohtades hulga puudusi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Päästeamet keelas Rondo 3. korrusel majutamise, sest puudus vajalik kasutusluba. Hoone otstarbeks on ehitisregistris märgitud „muu erihoone, näiteks varjend”. Foto: Arvo Tarmula
Päästeamet keelas Rondo 3. korrusel majutamise, sest puudus vajalik kasutusluba. Hoone otstarbeks on ehitisregistris märgitud „muu erihoone, näiteks varjend”. Foto: Arvo Tarmula
Päästeamet keelas Rondo 3. korrusel majutamise, sest puudus vajalik kasutusluba. Hoone otstarbeks on ehitisregistris märgitud „muu erihoone, näiteks varjend”. Foto: Arvo Tarmula

Lääne päästeamet avastas Läänemaa toitlustus– ja majutusasutusi kontrollides hulga tuleohutusnõuete rikkumisi.

Haapsalus ei ühtinud Taksi pubi, Rondo kohviku ja Laterna baari hoonete praegune kasutus kunagi ehitisregistrisse kantud kasutusotstarbega, selgitas Lääne päästeameti tuleohutusbüroo vaneminspektor Galina Kiivit.

Näiteks oli Taksi pubi registris kui elamu.

Laterna baar oli ehitisregistris kui kohvik, baar ja büroohoone. Ülevaatusel aga ilmnes, et Laterna baari majas on praegu ka kodumajutus ja omanike eluase.

Rondo otstarbeks oli märgitud „muu erihoone, näiteks varjend”. Rondo keldrikorrusel on aga praegu kondiitritsehh, esimesel korrusel kohvik, teisel ja kolmandal külalistetoad.

Päästeamet keelas ka Rondo 3. korruse kasutamise, sest sellel puudus kasutusluba. Pole nõuetekohast varuväljapääsu ega automaatset tulekahjusignalisatsiooni, selgitas Kiivit.

Tuleohutust kontrollis Galina Kiivit ka Haapsalus Centralis, Nurme bistroos, Näksi baaris, Rimi Hesburgeris ja Virtsus Mutionu baaris.

Puuduseta ei olnud ükski kontrollitud asutus. Üks levinumaid rikkumisi oli elektripaigaldise tehnilise kontrolli tegematajätmine, ütles Kiivit. Mitmes asutuses puudus automaatne tulekahju signalisatsioonisüsteem või ei olnud asjad korras evakuatsioonivalgustusega.

Enamikus toitlustusasutustes olid köögi tõmbeseadmed puhastamata. Kiiviti sõnul ei osatud isegi öelda, millal köögiventilatsiooni viimati puhastati ja hooldati.

„Võimalik, et seda pole üldse tehtud,” nentis ta.

Ventilatsiooni puhul ilmnes, et mõnel pool, sh Taksi pubis lõppes ventilatsiooni väljatõmbetoru pööningul, kuigi peaks olema projekti kohaselt majast välja viidud.

Tõmbekanali torud peavad olema isoleeritud või muul kombel tulekindlad.

Central sai näiteks ettekirjutuse, et elektripaigaldis oli kontrollimata, köögiventilatsioon puhastamata, polnud rasvatulekustutit, evakuatsioonivalgustite aastahooldus oli tegemata ja evakuatsioonitee oli lukustatud, puudu oli enesekontrolli aruanne.

Kiiviti sõnul ei ole vahet, milline puudus on suur ja milline väike.

„Ma ei näe ühtki riski, mille kohta võin öelda, et see on väike asi,” ütles Kiivit. „Kontrollimata või puuduv tulekustuti võib näida pisiasi, aga kui tuli läheb lahti ja kustutit ei ole, lõpeb see halvasti.”

Kiivit ütles, et ühtki kontrollitud asutust nad kinni ei pannud, kui välja jätta Rondo 3. korruse majutus. Kõik said puuduste kõrvaldamiseks ettekirjutuse.

Väiksemad tööd tuleb kiiresti ära teha, projekteerimist ja ehitamist nõudvad tööd saavad pikema armuaja, näiteks pool aastat, selgitas Kiivit. Trahvi keegi ei saanud.

„Jätkame toitlustushoonete kontrolli,” lubas Kiivit.

Kiivit pani imeks, et omavalitsus laseb söögikohal tegutseda, ilma et selleks oleks kasutusluba. Toitlustusasutuse omanik aga ei mõtle, milline on tema asutuses tuleohutuse seisukord.

Puudused on tekkinud paljuski omanike teadmatusest

Taksi pubi kasutamise otstarve on ehitisregistris omaniku esitatud taotluse alusel õigeks muudetud.

Rondo kohvik sai kevadel 1996 kasutusloa, aga hiljem tehtud muudatustest pole linnavalitsust teavitatud, ümberehitust ei kooskõlastatud.

Laterna baar sai kümmekond aastat tagasi kasutusloa, baari ja büroona kasutamiseks, aga nüüd on kunagise büroo asemel majutus. See tähendab, et maja sihtotstarve on muutunud ja vaja olnuks uut kasutusluba.

Avastatud puudused on tekkinud paljuski omanike teadmatusest ja linnavalitsuse piiratud võimest olla igal ajahetkel õiges kohas. Näiteks on ehitiste otstarbe kohta pikk loetelu ja iga otstarbe puhuks on vaja kasutusluba.

Päästeamet teeb selles mõttes head tööd, et teavitab ka linnavalitsust avastatud puudustest. Selle alusel saab linnavalitsus viia ellu oma toiminguid avastatud puuduste kõrvaldamiseks. Seda võiksid aktiivsemalt teha ka teised riiklikud järelevalveasutused.

Linnavalitsus on täitnud enamiku lasteasutuste kohta tehtud tuleohutuse ettekirjutused. Uuel aastal võtame käsile tuleohutuse parandamise Nikolai koolis ja siis peaks olema asi korras.

Reimo Reimer,
linnavalitsuse ehitus– ja planeeringuosakonna juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mossega ärpleja Taxi,st
10 aastat tagasi

Terve Haapsalu linn on koledate teenindajatega punkreid ja urkaid täis. Kes nokib nina letitaga, kes nuuskab üle bub i nii, et paha hakkab. Enamus ei pese käsi vaid käivad muudkui uurimas kuidas neile uunis soojendatud toit maitseb. Ega muidu eiöelda, et kui Haapsalus korralikult süüa tahad siis pead koju sööma minema:) Pizzad on ka põhjast kõrbenud, tsekki ei saa pea kuskil kui sulas maksad, jne jne. Tulebki bensukaates turistidele kummist valmistatud ja seitse ööpäeva soojendatud kabanossi pakkuda. Üks uus ja normaalne koht on vanalinnas, aga seal pole eriti ruumi , sest kõiksugu tegelased käivad seal omanikele pugemas ja hõivavad tundideks… Loe rohkem »

veel 1 läänlane
10 aastat tagasi

Mulle tundub, et tahetakse asja suureks puhuda. Tegelikult need ju vormistamise vead.Kliendil pole vahet, mis nime all maja ehitusregistris eksisteerib.

läänlane
10 aastat tagasi

andke andeks, aga inimese jaoks, kes otsustab hakata tegelema ettevõtlusega ei ole olemas ühest ja selget asjaajamise mudelit – täpselt niipalju kui ta ise oskab küsida ja kui keegi ametkondadest suvatseb selgitada siis kui puudused fikseeritud. Ma ei tuleks ka selle peale, et kontrollida lambist Ehitusregistrit kui eelnevalt alustades on mulle kõik load antud; see, et ettevõtja peab iga oma liigutuse edaspidi KOV registreerima, luba taotlema, kinnitust ootama jne. on selline ahel tänases süsteemis, et inimlikult arusaadav, miks seda ei tehta. Linnavalitsuses igasugu moodsaid asjamehi aga üks võiks ja peaks ainult sellega tegelemagi – algaja ettevõtja puhul üksipulgi läbi käima… Loe rohkem »

Tont.
10 aastat tagasi

Taksi pubis ei peagi hingama,seal peab jooma….

Bart
10 aastat tagasi

BÜROKRAATIA.
Linnuse kellatornis pole ka varu väjapääsu,mis nüüd teha siis,paneme suvel kinni selle.Huvitav mis nime all ta ehitusregistris on,kas turistid tohivad seal üldse käija.

Pavandu poe kassapidaja
10 aastat tagasi

Ja taksi pubi- sai seal just käidud ja polnud midagi hingata, ventilatsioon puudus täielikult.

Hea töö?
10 aastat tagasi

Näiteks Rondo kohvik töötab ju alates eelmisest sajandist. Kas see on siis esimene päästeameti kontroll, et nüüd tuli välja, et registris märgitud kasutusotstarve ei vasta tegelikkusele?
Andke andeks, aga sellel on jälle mningi kampaania märk juures 🙁
Päästeamet avastas selle asjaolu enda jaoks ka järelikult alles hiljuti.
Vähemalt selline mulje jääb küll.
See ei vabasta muidugi ettevõtjat vastutusest.