Täna Noarootsis: Lucia-päev kahe Luciaga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lucia päev Noarootsis. Foto: erakogu

Olenemata ilmast ja reedesest päevast, on 13. detsember Noarootsi kooliperele viimaste aastatega väga armsaks saanud. Aegsasti kogunetakse Pürksi kultuurimaja saali, et seal hommikuhämaruses Lucia saabumist oodata.

Täna hommikul saabus aga koguni kaks Luciat, sest Noarootsi kool ja gümnaasium olid otsustanud Lucia-päeva ühiselt tähistada. Noarootsi kooli õpilased valisid 5. detsembril kõige lahkema ja sõbralikuma tüdrukuna Luciaks Heleri Mellese 6. klassist, gümnaasiumis valiti küünlakrooni kandma Margit Grencštein 11.S klassist.

Nagu varasematelgi aastatel, sai saal hetkega valgust ja muusikat täis. Traditsiooniliste laulude vahele lugesid luuletusi kõigi klasside Lucia kandidaadid ning järjest süttis neli advendiküünalt. Ja kui poisid laulsid Stefan-tallimehest, jagati publikule Lucia-saiakesi (neid kollaseid safranisaiu, millel rosinad silmadeks ja millel Rootsis nimeks lussekatter – lussekiisud). Saiakesi on eelneval õhtul kooli köögis ikka küpsetatud, kuid kui varem on seda teinud gümnasistid, siis sel korral küpsetasid saiakesi põhikooli õpilased. Ning saiakeste söömise ajal hakkasid lauljad taas “Sancta Luciat” laulma ning saali ukse poole liikuma.

Luciaga kohtume taas aasta pärast, olenemata ilmast.

Inna Rosar

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments