Haapsalu linnavalitsus soovib tõsta lasteaiamaksu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu linnavalitsus esitas volikogule eelnõu lapsevanema osalustasu määra tõstmise kohta linna lasteaedades, edastas pressiesindaja Tõnu Parbus.

Praegune osalusmäär on kehtinud 2010. aastast ning see katab umbes 15 protsenti lasteaedade ülalpidamisele kuluvast summast. Eelnõu kohaselt tõuseks lapsevanema osalustasu määr seniselt 19,81 eurolt 24 eurole.

Haapsalu aselinnapea Liina Põllu sõnul on lastevanemate osalustasu määra tõstmine vajalik, kuna nelja aastaga on nii hinnad kui ka tööjõukulud oluliselt tõusnud.

„Üks hinnatõusu põhjus on ka teiste omavalitsuste poolt vähenenud alushariduse teenuse ost Haapsalu linna käest,“ lisas Põld.

Aselinnapea sõnul on lasteaiamaksu tasumisest 75 protsendi ulatuses vabastatud toimetulekutoetust saavad pered. Teistele peredele on vabastus sõltuvalt sissetulekust kuni 50 protsenti.

Lapsevanemate osalus munitsipaallasteaedade kulude katmisel Eestis on reguleeritud miinimumpalga kaudu (ei tohi ületada 20% miinimumpalgast), see erineb Eesti erinevates piirkondades varieerudes 10 kuni 60 euroni. Näiteks on Pärnus lapsevanema osalustasu määr 53,25, Kuressaares 31,95, edastas Parbus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
abc(yks teine)
10 aastat tagasi

Ei tore et eelnõud liiguvad ja töö käib. Ainult, et miks nii vaikselt ja kehva ajastusega? Oleks ikka võinud ilusti oma valimisprogrammi selle kirjutada (kui seda oligi), siis ehk saanuks ka selle tegevuse pooldajate hääled endale.

jah
10 aastat tagasi

selleks neid ametnikke vaja ongi,et oma palkasid ja hindasid tõsta.Mitte keegi ei taha tegelda tõsisel tasemel maksupoliitikaga.kogu tegelemine koondubki ainult hindade ja muude maksude tõstmisele.

Hämmastav
10 aastat tagasi

Millistest tööjõukuludest juttu on??? Lasteaedade palgad on oluliselt vähenenud ja ei ole jõudnud masueelsele tasemele! Kust selline info?
Miks ei tooda välja õppemaksu tõusu tegelikke põhjusi? (kalli hoolekandekeskuse ülalpidamine, laste kommipakkide õppemaksust tasumine, edasine teatripiletite tasumine õppekulu rahast jne jne.)

abc
10 aastat tagasi

Kuulge hinnad tõusevad niikui nii. Inflatsioon. Iseasi muidugi kui kiiresti. Palgad tõusevad ka. Lapsevanemad, te maksate ju ainult 15 protsenti kogukulust. Aga kui peaks kõik maksma nagu taanis või rootsis. See oleks kehv.

hästi läks
10 aastat tagasi
Reply to  abc

Nõus,et hinnad tõusevad niikuinii…..aga palgad, seda nüüd küll ei ole tähele pannud? Meil alandati palkasi 25 protsenti, 10 protsenti siiani masu eelse ajaga võrreldes tagasi toomata ja sealjuures ei ole kõrgepalgaliste hulka kunagi kuulunud. Aga vastu ei oleks,kui mõnikord leiaks keegi ka põhjuse,miks palka tõsta, kasvõi sellel eelpool mainitud põhjusel, et hinnad on oluliselt tõusnud.

vale koht
10 aastat tagasi

nördimust avaldada, seda oleks pidanud tegema valimiskasti juures, sest euro hinda ei tõsta

vale koht või mitte
10 aastat tagasi
Reply to  vale koht

ei ole kunagi euro tulekut pooldanud ja kehtivat valitsemiskorda ei riigis ega siin linnas samuti mitte!

nördinud
10 aastat tagasi

Peretoetus siin riigis on puutumata juba aastaid, ei ole piisavalt põhjust leitud,miks seda tõsta.Küsiks samuti, mida see 19€ pere kuludest üldse katta suudab? Siin on aga kohamaks puutumata olnud paar aastat ja selle tõstmiseks on põhjusi küllaga! Aitäh jõulukingi eest!