Pakendite ära andmine muutub lihtsamaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks pakendiseaduse muudatuse, millega suurendatakse kontrolli pakenditega tegelevate organisatsioonide üle ja paigaldatakse rohkem pakendikonteinereid, edastas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja

„Eesmärk on, et taaskasutus suureneks ja prügimägedele jõuaks jäätmeid võimalikult vähe. Eelnõu muudatuse järel lisandub mitusada pakendikonteinerit, mis teisisõnu tähendab, et pakendite tagastamine muutub inimeste jaoks mugavamaks,” selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. “Lisaks kavatseme muuta pakendi taaskasutusorganisatsioonide tegevuse läbipaistvamaks ning paremini reguleerituks ja kontrollituks.”

Seadusemuudatusest tulenevalt suureneb pakendikonteinerite arv. Kui seni võisid taaskasutusorganisatsioonid mitme peale paigaldada ühe pakendite kogumismahuti, siis edaspidi tuleb igal organisatsioonil välja panna oma kogumistünn. Tänase seisuga on Eestis üle 5000 kogumistünni, seaduse jõustumisel peaks neid lisanduma 500–750 tükki.

Pettusevõimaluste välistamiseks täpsustatakse pakendijäätmete taaskasutamise tõendil kajastatavaid andmeid. Taaskasutamise tõend peab andama ülevaate, mis kogutud pakendijäätmetega on toimunud ja kuidas neid on käideldud. Valeandmete või puudulike andmete esitamise eest saavad keskkonnainspektsioon ning maksu- ja tolliamet ettevõtteid tulevikus karistada.

Lisaks on eelnõus paika pandud pakendiauditiga seonduv. Praegu on see mõiste seaduses küll olemas, aga see on liiga üldine ning seetõttu viib iga ettevõte auditi läbi oma äranägemise järgi.

Eelmisel aastal jõudis Eestis turule 123 138 tonni pakendeid, neist tekkinud jäätmetest koguti ja taaskasutati 68%. Kohustuslik on taaskasutada vähemalt 60% pakendijäätmetest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

I truly appreciate this post.Thanks Again.

girls boots
10 aastat tagasi

Looking forward to reading more. Great article post.Much thanks again. Want more.

5 dollars
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you article.Really thank you!

to 123138
10 aastat tagasi

Kes teeb rahaks? Ise oled loll kui oma rahast ei hooli ja makstud raha tagasi saada ei taha.

üllatuseks
10 aastat tagasi
Reply to  to 123138

Millest sa räägid? Kes ei taha raha tagasi? Kas sulle keegi maksab siis pakendi eest?

123138 tonni
10 aastat tagasi

ja selle koguse tassivad kodanikud omale koju ja peavad maksma peale, et keegi selle omale rahaks teeb.
poolik ettepanek, kuigi õiglane , https://online.le.ee/2012/11/23/konkurentsiamet-tegi-ettepaneku-kaotada-omavalitsuste-jaatmeveokonkursid/