Pärnumaal kütiti šaakal

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rajakaamera salvestisele jäänud šaakal.

Pärnumaal kütiti sel nädalal šaakal, kes on arvult juba kolmas selle liigi esindaja Eestis, edastas keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman. Esimene šaakal tabati Lääne maakonnas Ullastes ning teine Ida-Virumaal.

Keskkonnaagentuuri ulukiseire osakonna juhataja Peep Männil ütles, et tänavune kolmas šaakal kütiti Pärnumaal Häädemeeste kandis 9. detsembril.

“Šaakalite tabamine Eesti eri paigus näitab selle liigi ulatuslikku levikut,” ütles Männil. “Loomade päritolu on siiski siiani teadmata, kuid kuna tõenäolisemaks peetakse tema levikut mitte looduslikul viisil, vaid inimese kaasabil, käsitletakse teda Eestis praegu võõrliigina.“

Pärnumaal lastud šaakali puhul on tegemist isase loomaga, kelle DNA-proov saadetakse uurimiseks Tartu ülikooli laborisse. Geneetilise analüüsi abil loodetakse saada selgust tema ja teiste Eestis kütitud isendite päritolu kohta.

Keskkonnaameti peadirektor allkirjastas 2013. aasta septembris käskkirja, millega anti õigus šaakali kui võõrliigi küttimiseks liigi arvukuse reguleerimiseks. Tuginedes šaakali heale kohanemisvõimele (suudab elada mitmesugustel aladel, sh inimasustuse lähedal) ja teadaolevale toitumiskäitumisele (omnivoor ja raipetoiduline, eelistab pisiimetajaid ja maas pesitsevaid linde), tõuseb tema arvukuse kasvuga ka surve maas pesitsevatele lindudele ja pisiimetajatele. Seeläbi võib šaakal ohustada kaitsealuseid liike ning kaitstavate alade kaitse-eesmärke.

Esimese šaakali tabasid jahimehed tänavu veebruaris Läänemaal ning teise augustis Ida-Virumaal.

Šaakali küttimisel kaitstavatel aladel tuleb järgida ka kaitse-eeskirjades sätestatud täiendavaid liikumis- ja ajalisi piiranguid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader review
9 aastat tagasi

A big thank you for your article post.Much thanks again. Fantastic.

giay nam cong so
10 aastat tagasi

Very informative post.Really looking forward to read more. Will read on…

server wall rack
10 aastat tagasi

Thanks again for the post.Really looking forward to read more.

affordable health insurance
10 aastat tagasi

Thanks so much for the blog post.Thanks Again.

online business
10 aastat tagasi

Looking forward to reading more. Great article post.Really looking forward to read more. Awesome.