Vikerkaare lapsed tõid näitusele oma kodu sajanditagused esemed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

“See näitus siin annab silmad ette paljudele külamuuseumidele,” on üks külastaja kirjutanud Haapsalu Vikerkaare lasteaia külalisteraamatusse.

Õppeala juhataja Sirje Männi sõnul on näitus “Minu kodu kõige vanem ese” Vikerkaare viie rühma lastele tohutult heaks õppematerjaliks, mida ikka ja jälle uudistamas käiakse.

“Ei uskunud, et nii unikaalne näitus tuleb,” ütles Mänd. “Suur tänu peredele!”

Algul oli näitust plaanis lahti hoida nädala jagu. “Kuid kui nägime, et nii põnevaid asju tuleb, mõtlesime, et hoiame veel,” ütles Mänd. Näitust näeb veel täna ja homme.

Lasteaia saali pikema seina äärseid laudu täitva näituse vanimad esemed on 1910. aastast pärit tass, 1915. aastal valmistatud võikarp ja umbes samast ajast pärit tahvel.

Lapsed on teistele uudistamiseks toonud veel näiteks suhkrutangid, hõbedast puudritoosi, 20.–30ndatest pärit fotoaparaadi Voigtländer ja mõned väga vana moega mündid.

Põnevamad eksponaadid on veel maarjajää, juukselõikusmasin, monogrammiga rahakott, vanaema Hildegardi margapuu, lambarauad, mitu sütega kuumutatavat triikrauda, vokk ja eestiaegsed ajakirjad: Maret, Taluperenaine ja Aed.

“See on püssirohusarv,” näitab Kaarel enda kodust toodud eksponaati. “Ülevalt pandi püssirohi sisse, siit alt tuleb kättesaamiseks puupunn eest ära võtta.”

Nõukogude ajast pärinevad täpiline nukumööbel, föön, arvelaud, uisurauad, kohviveski, liitrine piimapudel jm. Uuema aja asjadest näeb kaht hiiglaslikku mobiiltelefoni 90ndate aastate algusest.

Õpetaja Minni tõi näitusele oma vanaema 65 aastat tagasi valmistatud tanu. “Ta õppis rätsepaks ja see tanu on tehtud kursusetöö raames,” ütles ta.

Suurima mänguasjana püüab pilku Vikerkaare direktori mängukaru, pärit 1923. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments