Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi noored õppisid elustamisvõtteid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eilsel esmaabikoolitusel Lihula gümnaasiumi spordihoones õppisid Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi noored esmaabivõtteid, mis võivad päästa kaaslase elu. Foto: erakogu
Eilsel esmaabikoolitusel Lihula gümnaasiumi spordihoones õppisid Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi noored esmaabivõtteid, mis võivad päästa kaaslase elu. Foto: erakogu

Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi korraldas oma klubi vanema vanuserühma tüdrukutele ja poistele Lihulas esmaabikoolituse.

Mõned aastad tagasi jättis Viljandis jalgpalliväljakul elu 13aastane jalgpallipoiss. Möödunud nädalavahetusel suri südameseiskumise tagajärjel Jordaania noorteliiga 19aastane jalgpallur. Aga kõigest kaks nädalat tagasi toimus tragöödia Haapsalu staadionil, kus noor spordipoiss sõpradega palli mängides kokku kukkus. Õnneks suudeti noormehe elu päästa.

Et iga sporti tegev laps oskaks aidata sõpra, tuttavat, ükskõik millist hädasolijat – just selleks tõi Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi oma noormängijatele tasuta koolituse koju ja tegi selle noortele kohustuslikuks.

Koolituse läbis 32 noorjalgpallurit ja neli õpetajat.

Koolituse viisid läbi MTÜ “Hoia “Elu” koolitajad Anu Turu ja Reemet Sits, kes tegid seda väga professionaalselt. Teoorias räägiti asi väga korralikult selgeks ja praktikas pidid lapsed kõik läbi tegema. Juttu ei olnud kriimustusele plaastri peale panemisest ega külmaaerosooli laskmisest, vaid konkreetsetest elustamisvõtetest. Mida ja millal ning kuidas teha.

Noorjalgpallurid alates üheksandast eluaastast on kohustatud Eesti noorte meistrivõistlustel osalemiseks käima tervisekontrollis, kus tehakse ka vastav südameuuring. Kui see on korras, lubatakse noormängija võistlema. Oht on aga siis, kui lapsed ei käi seal uuringus, sest aksepteeritud on ka perearstitõend, kui laps treenib kuni 4,5 tundi nädalas. Perearst ei näe ju lapse sisse ja on suur oht, et tegelik terviserike võib jääda avastamata.

Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi hakkas oma noorjalgpallurite terviseuuringuid iseseisvalt läbi viima juba aastal 1996. Virtsus esimeste treeningrühmade juures käis lapsi oma aparatuuriga kontrollimas dr Gunnar Männik, kes on praegugi Eesti rahvuskoondise arst. Seni olid terviselehed kohustuslikud neile, kes mängivad Eesti noorte meistrivõistlustel. Alates järgmisest aastast aga peab arsti luba olema kõigil, kes jalgpalli mängivad.

Oleme jõudnud piirini, kus sellest, kui hästi lapsed mängivad, on tähtsam see, et lõpetame trenni rõõmsana ja tervena. Oleme jõudnud piirini, et tähtsam turniiril saavutatud kohast on see, et jõuaksime pöörasest liiklusest tervena koju.

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andrew Pelt
10 aastat tagasi

I just want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and seriously loved your web site. Probably I’m going to bookmark your blog post . You definitely have excellent stories. Thanks a lot for sharing with us your blog.

Nouveau maillot manchester united 2014 officiel
10 aastat tagasi

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!
Nouveau maillot manchester united 2014 officiel http://nouveaumaillotmanchesterunited2014officiel.oursland.org/

nike free run women
10 aastat tagasi

I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?
nike free run women http://www.adecco.si/news/index.asp?id=18