Graafik: Kes on soodsaim elektrimüüja?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tarbijad pöörduvad tihti Elektrihind.ee võrdlusportaali poole küsimusega, millist elektripakkujat eelistada. Valiku tegemise lihtsustamiseks võrdlesime aasta keskmist elektrienergia tasu ühe kuu kohta suuremate elektrimüüjate vahel. Võtsime aluseks korteri aastase elektritarbimisega 1500 kWh ja maja tarbimisega 10 000 kWh.

Ühtsetel alustel võrdlesime börsi- ja fikseeritud pakette. Elektrienergia tasu koos käibemaksuga moodustab ca 50% kogu elektriarvest. Elektriarvele lisanduvad veel võrguteenuse (ca 40% kogu elektriarvest), elektriaktsiisi (ca 3% elektriarvest) ja taastuvenergia tasu (ca 6% elektriarvest). Graafikus väljatoodud hindades sisaldub pakettide kuutasu.

Võrreldud on kahetariifseid pakette, kus päevane ja öine tarbimine jaguneb pooleks. Andmed pärinevad Elektrihind.ee võrdlusportaalist ja elektrimüüjate avalikest allikatest, seisuga 22.10.2013.

Fikseeritud pakettide puhul on aluseks võetud 12-kuulised ettemaksuta paketid. Börsipakettide arvestuslik baasbörsihind on 4,55 senti/kWh kohta. Baasbörsihinna arvutusmetoodika arvestab eelmise kuu faktilist börsihinda, lepingu kehtivusperioodi, ajaloolist keskmist hinda ja ajaloolist hooajalist kõikumist. Börsihinnad on indikatiivsed ning ei pruugi olla üks ühele võrreldavad fikseeritud pakettidega, kuna võivad tulevikus oluliselt kõikuda. Küll aga tasub börsihinnal põhinevaid pakette omavahel võrrelda, sest olenemata sellest, kuhu börsihind kõigub, jäävad hinnavahed erinevatel pakettidel samaks, kuna baasbörsihind on kõigil pakettidel sama. Vahed tulenevad erinevatest marginaalidest ja kuutasudest.

Kert Valbet,
Datahouse OÜ arendusjuht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments