EKRE võitleks holmi tööstuspargi eest

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täna ja homme saavad haapsallased eelhääletada kultuurikeskuses, valimispäeval oma jaoskonnas. Foto: Arvo Tarmula
Täna ja homme saavad haapsallased eelhääletada kultuurikeskuses, valimispäeval oma jaoskonnas. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) lubab Haapsalu linnavolikokku pääsedes töötada selle nimel, et holmide mahajäetud aladele kerkiks elamurajoon ja tööstuspark.

EKRE Haapsalu juhi Endel–Haljand Susi sõnul peaks linn seisma selle eest, et holmidel asuvad lagunenud tööstusalad ja tühermaad leiaksid tulevikus kasutust uue elamu– ja tööstusrajoonina.

Näiteks võiks piirkonnas Susi sõnul arendada mereturismi. Sinna peaks kolima ka Läänemaa arenduskeskus.

Susi nentis, et linnal ei ole küll raha rajooni ise ehitama hakata, kuid linn peaks tegema üldplaneeringu, et soodustada ettevõtete edasist tegevust, ja otsima projektiraha.

Holmi tööstusala peaks Susi sõnul võistlema Ridala valda Kiltsisse planeeritava tööstusalaga linna külje all. „Kes on edukam, see suudab rohkem ettevõtteid meelitada. Elu ongi võistlus,” sõnas Susi.

Keskerakonna kohalik juht Jaanus Karilaid ja IRLi esinumber Merle Mäesalu laitsid EKRE idee maha.

„Teeks Ridalaga koos ühe sellise tööstusala, mille üle maakondlikult uhke olla, siis vaataks edasi,” ütles Karilaid.

Ka ei ole linnal Karilaiu sõnul raha Krimmi holmi eraomanikult välja osta. Küll on mõistlik survestada omanikku rohkem ala korrastama ja teha temaga koostööd.

Mäesalu sõnul sobivad holmid paremini kõigile avatud puhkealaks, nii Bürgermeistri holmi praegu ka arendatakse.

EKRE lubab seista ka traditsiooniliste kultuuriürituste loomise või taastamise eest. Näiteks võiks Susi sõnul taastada ilutulestikufestivali Firenight ja Lääne Kaluri varietee.

„Linna kultuurielu on hea, kuid tuleks kinni pidada süsteemsusest, iga aasta korraldada,” ütles Susi.

Kui meelitada eestlased tänu üritustele Haapsallu, võivad nad siit uue kodu leida, seisab erakonna programmis.

Kui otsustusvõim oleks EKRE kätes, oleneks treenerite ja kultuuritöötajate palk töö tulemustest.

„Praegu makstakse pearaha selle eest, kui palju on lapsi trennis. Aga võistlustele viimise, medalite toomise eest? Tulemused loevad ka, mitte ainult kui palju lapsi on,” selgitas Susi.

Karilaiu sõnul alavääristab idee hea tervise nimel sportimist. Ta lisas, et praegusest paremat palka väärivad igal juhul kõik kohalikud treenerid.

Mäesalu sõnul on idee huvitav, kuid seda peaks põhjalikult arutama suure hulga spetsialistidega.

Nagu IRL, lubab EKRE liita volikogu komisjonidega spetsialiste või arvamusliidreid. „Ainult koostöös parematega on loota edu tulevikus,” sõnas Susi.

Teiste Haapsalus kandideerivate erakondadega võrreldes on EKRE nimekiri lühike — neli kandidaati —, mis välistab partei võimu linnas.

„Ka üks on võitlusväljal sõdur. Üksik hunt aitab silma peal hoida, et volikogu liiga lolle samme ei teeks,” kommenteeris Endel Susi.

Liitu on EKRE Susi sõnul valmis sõlmima kõigi teiste Haapsalus kandideerivate erakondadega, programmide sarnasused või erinevused siin rolli ei mängi. „Kokkulepete küsimus,” lisas Susi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
noh
10 aastat tagasi

Igasuguste tööstusparkide jaoks on ruumi ümber Haapsalu küll ja küll Uuemõisas on paar valla omandis olevat tööstuskrunti ja veel ühte-teist, Kiltsi söjaväelinnak on krundistatud. Väiksemaid vabu kontoriruume ka peaks jatkuma Ehte 9, siis Enno maja maavalitsuse hoovis jm. Sellega seoses hämmastav, et mingist ettevõtlusspetsialisti eraldi vaja kes näitaks näpuga kuhu maanduda. Küll tuldaks ja oldaks kui muu kliima sobilik oleks.

pikker
10 aastat tagasi

EKRE tehti kiiruga ja liikmed jäid sõelumata selles ongi probleem!Juhtusin nägema Susi kahte eetri minutit teles ja ei saanud mitte ühestki sõnast aru mis ta endale põue pudistas!Helmele jõudu ja vaadaku ka kes tal erakonnas on!

**ll**
10 aastat tagasi

Kuulge EKRE tolad, tui te räägite kõrgtehnoloogilistest ettevõtetest, siis kes kurat peaks teie poolt hääletama siin Haapsalus? Rohked “lihtsa tööga” töökohad mida valijad tegelikult soovivad jääksid teie kõrgtehnoloogilise plaani järgi ju tulemata. Te unustate täiesti ära, et suurem osa valijatest on lihtsad inimesed, mitte ettevõtjad. Tehke endale selgeks kõigepealt KES on valija.

Ah, tegelikult savi teist. Ise tõmbate vett endale peale. Laske samas vaimus edasi. Jõudu!

Kõrgtehnoloogia
10 aastat tagasi

on justkui võlusõnaks saanud,igaüks kes ühiskonna asjadest ja tulevikuperspektiividest võtab pajatada jutlustab maagilisest kõrgtehnoloogiast.
Tegelikkus on paraku see,et sellise tootmise arendustöö tehakse tänapäeval suurte ülikoolide, tehnoloogiaparkide jne juures ning masstootmine viiakse arenevatesse riikidesse,kus 200-300 euro eest on nobedaid töökäsi ukse taga järjekorras.
Kui on tahtmist oma erakonna eestimaa elu parandamise plaane tutvustada,siis peaks ikka midagi konkreetsemat ja realistlikumat välja pakkuma.Muidu teeb pigem kahju erakonna mainele.Mart Helme kui mõtleva mehe asumine EKRE juhi kohale tekitas lootust,et tuleb ehk ka erakond mõtlevale inimesele…?

Endel Susi
10 aastat tagasi

Holmid tuleb igal juhul korda teha, kuid seal ei sobi rasketööstuset arendada, nagu mõned siin arvavad, vaid kõrgtehnoloogilisi ettevõtteid luua, et maksta inimestele korralikku palka. Ettevõtete toodete väljaviimiseks pole rasketrantsporti vaja, piisab mõnest mikrobussist.
Muidugi, kogu selle mõttekäigu arusaamiseks peab piisavalt teadmisi olema.

pole paha
10 aastat tagasi
Reply to  Endel Susi

isegi piisaks tuvipostist kauba transportimiseks.ivan pange ennustuse kohaselt on just holm see koht, mis tirib inimesi sinna eriliselt tööd tegema ja ülemusi neile kõrget palka maksma, kui veel nanotehnoloogiat hakata seal kasutama, siis tuleb kiirkorras välja ehitada haapsalu raudtee, et tallinna rahvas saaks mugavalt ja kiirelt haapsallu tööle käia ning esmatähtsaks muutub ka kiltsi lennuvälja taastamine, rääkimata soome.ja rootsi vahelise laevaühenduse ületoomisest haapsallu

kõik
10 aastat tagasi

need EKRE väljakäidud ideed on ikka väga suht… ei hakka ütlema, tundub lihtsalt varrukast välja visatud, midagi peab ju ütlema, targem oleks olnud…..
olla

Eks kõigil
10 aastat tagasi

…on õigus oma arvamusele. Ka imelikule. Normaalne inimene püüaks kogu tootmise linna kõige ilusamast kohast võimalikult kaugemale viia ja mitte lisada tänavatele suurt lisakoormust ,mis tööstuse sinna planeerimisel kindlasti tekiks…

noh,
10 aastat tagasi

Miks mitte holmidele midagi planeerida ja teha. AGA KÕIGEPEALT TULEB LAHE TÄNAVA KITSAS KAEL ÄRA LAHENDADA, MUIDU POLE MÕTET TEEMAT ARENDADA

Hr Susile
10 aastat tagasi

Kodanik Susi, olge normaalne, ärge ajage jama suust välja. Holmide peale tööstus ja sinna kõrvale kaubasadam, nii rumalat ideed pole ammu kuulnud. Ettevõtlusest et tea te midagi aga viimased 20 aastat muudkui jaurate sellest nagu rikkiläinud grammofon. Ridala vallaga tuleb koostööd teha mitte konkureerida.

et siis
10 aastat tagasi

nagu Bürgermeistri Holmil oleks süvis suurem kui Rohukülas?!