Ministeerium valmistub minkide pidamist keelama

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ministeerium valmistab ette seaduseelnõu, mis keelaks Eestis ameerika naaritsate ehk minkide farmid, ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus täna riigikogus sotsiaaldemokraatide arupärimisele vastates, vahendas BNS.

“Ministeeriumis on mõnda aega tööd teinud töögrupp, kes on ette valmistanud seaduseelnõu, mille sisuks on, et euroopa naaritsat ohustavate minkide tehistingimustes pidamine tuleks Eestis teatud etteteatamistähtajaga lõpetada,” ütles Pentus-Rosimannus. “Kas keelustamise etteteatamistähtaeg on viis, seitse või kümme aastat, selle üle tuleb ilmselt mõtteid vahetada.”

Pentus-Rosimannuse sõnul on minkide pidamise keelamine tõsine teema, sest mingid kujutavad väga tõsist ohtu looduses elavatele euroopa naaritsatele.

Eestis tegutseb loata kolm mingifarmi ja nende mõju legaalsele majandusele on Pentus-Rosimannuse sõnul keeruline kommenteerida.

“Täna ühtegi seaduslikku mingifarmi Eestis ei ole, seega ei saa olla ka mõju legaalsele majandussektorile,” vastas minister küsimusele millist mõju avaldavad karusloomafarmid majandusele ja kas see kaalub üles tekkiva kahju looduskeskkonnale.

Samas on tänase seisuga tegevusluba antud kolmele mingifarmile, millest ükski ei tegutse.

Lääne Elu kirjutas augustis, et Noarootsi Suur–Nõmmkülla mingifarmi kavandanud Nuckö Farmi OÜ plaanib samasse rajada hoopis rebasekasvanduse.

Minkidest ettevõte augustis siiski päris loobunud ei olnud.

„Meil on kaks projekti korraga käsil. Kuna minkide asi venib, siis otsustasime alustada rebastega,” sõnas Nuckö OÜ üks esindajaid Argo Klopman.

Aasta varem esitas Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) Tallinna halduskohtusse kaebuse keskkonnaameti otsuse peale anda Nuckö OÜ-le luba rajada Suur–Nõmmkülla linnukaitseala lähedusse kasvandus 5000 ameerika naaritsale ehk mingile.

Enne seda oli EKO saatnud keskkonnaministrile kirja, kus leidis, et mingifarmile ei tohi mingil juhul tegevusluba anda.

Kasvanduse vastu protestisid ka loomakaitsjad.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz