Noarootsi võib mingifarmi asemel tulla rebasekasvandus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mingifarmi asjus kohtulahendi ootel ettevõte kavatseb alustada rebasefarmi ehitust. Foto: internet
Mingifarmi asjus kohtulahendi ootel ettevõte kavatseb alustada rebasefarmi ehitust. Foto: internet

Noarootsi Suur–Nõmmkülla mingifarmi kavandanud Nuckö Farmi OÜ plaanib samasse rajada hoopis rebasekasvanduse.

Minkidest ettevõte siiski päris loobunud ei ole. „Meil on kaks projekti korraga käsil. Kuna minkide asi venib, siis otsustasime alustada rebastega,” sõnas Nuckö OÜ üks esindajaid Argo Klopman.

Aasta tagasi esitas Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) Tallinna halduskohtusse kaebuse keskkonnaameti otsuse peale anda Nuckö OÜle luba rajada Suur–Nõmmkülla linnukaitseala lähedusse kasvandus 5000 ameerika naaritsale ehk mingile.

Enne seda oli EKO saatnud keskkonnaministrile kirja, kus leidis, et mingifarmile ei tohi mingil juhul tegevusluba anda.

Kasvanduse vastu protestisid ka loomakaitsjad.

Nüüd on kohtulahendi ootel Nuckö Farm otsustanud alustada hoopis rebasefarmi ehitust. Eelprojekt on valmis, ehitus võiks Klopmani sõnul alata lähikuudel ja plaanis on hakata pidama 3000 Eestist või Soomest ostetud sinirebast.

„Rebased ei ole võõrliik,” märkis Klopman.

Klopmani sõnul ei loobu nad minkidest mingil juhul, sest projekti on palju investeeritud, kuigi „asjad on nii kaua veninud, et koli või Eestist ära”.

Juba tehtud ega tulevaste investeeringute mahtu ei osanud Klopman öelda.

Keskkonnaamet leidis, et rebasefarmi eelprojekt vajab täiendamist nii loomade pidamise kui ka keskkonnakaitse nõuetega arvestamise osas.

Ameti Hiiu–Lääne–Saare regiooni juht Kaja Lotman juhtis vastuskirjas Nuckö Farmile tähelepanu sellele, et projekt ei käsitle reoveekäitlust ja heit– ning sadevee kanaliseerimist.

Projekteeritav rebasefarm asub nõrgalt kaitstud põhjavee alal, seisab vastuses. Ka pole projektis käsitletud ebameeldiva või ärritava lõhna teket ja võimalikku ärritavat mõju elanikele.

Veel soovitas keskkonnaamet kaaluda piirete projekteerimist ka maa sisse, vältimaks loomade põgenemist.

Eelprojekti täiendamist ja nõuetele vastavust peab jälgima kohalik omavalitsus.

Noarootsi vallavanem Annika Kapp ütles, et karusloomafarm kui niisugune tekitab kindlasti eri huvigruppides emotsioone, aga esialgu pole neid millegi pinnal tekitada.

„Esialgu on vaja eelprojekt saada sellisesse konditsiooni, et vald saaks väljastada ehitusloa. Vallavanemana katsun ise hoiduda emotsioonidest ja võtta seda kui tavalist arendust,” sõnas Annika Kapp.

Rebasekasvatuse tegevusloa väljastamine ei ole keskkonnaameti pädevuses. Õigusaktid sätestavad vaid mingi ja kähriku kui võõrliikide tehistingimustes pidamise nõuded ja loa taotlemise vajaduse, selgitas Kaja Lotman.

Muude karusloomade puhul on projekt ja ehitusloa andmine kohaliku omavalitsuse, pidamisega seonduv veterinaar– ja toiduameti pädevuses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
adwir
10 aastat tagasi
Mari
10 aastat tagasi

Loomade pärast on küll suur mure. Aga ümbruskonnas elavad ka inimesed. Aulepa tuulepark ei ole veel sundinud kõiki inimesi oma elukohast loobuma.Karusloomafarm võib selle teoks teha. Ja jälle üks elaniketa küla juures.

Tuule
10 aastat tagasi

Olen samuti loomapiinamise vastu. Ja Suur-Nõmmküla elanikuna ei pea ma õiglaseks, et siinne rahvas peab valla heakskiidul kellegi äruhuvide tõttu piinlema karusloomafarmi jubeda haisu ja rikutud põhjavee käes.

pluss
10 aastat tagasi

minu poolt kodanikule-kas kaks kriitikut on lähemalt tuttavad karusloomade kasvatusega?Lugege läbi tema kommentaar,kas teie arvates on õigustatud,et loomad keda inimene kasutab oma hüvanguks peavad ka elu veetma piineldes?
Taimekasvatusega võrdlemine on täiesti kohatu-kõik taimekasvatajad teavad,et taim kasvab hästi siis kui talle luua meelepärased elutingimused.

NT
10 aastat tagasi

Ega sa kodanik ju taimi ja liha ka ei söö? Ja kes on küll need inimesed,kes taime varrelt lõikavad või liha tükeldavad?

kodanik
10 aastat tagasi

kas projekti käsitleb loomade inimlikku kohtlemist ning elutingimusi? kas kogu äriidee ja kontseptsioon kirjeldab ainult tehnilisi detaile, metallvõrke, torusid ja muud säärast? Jätame kõrvale ekstreemsused loomakaitse valdkonnast, kuid kui me teame juba ette, et karusloomakasvatuses loomade pidamistingimused väga kiiresti ja lähiajal juba peavad jõudma mingile tsiviliseeritud tasemele (loe: loomale mitte piinarikkale tasemele), siis kuidas seda poolt äriprojektis kajastatud on? Olen absoluutselt karusloomakasvatuste vastu, isiklikult. Kuid püüan mõista, et midagi pole teha, seadusega lubatud tegevus. Kui need loomad oma elu ja heaolu peavad ohverdama inimeste edevuse nimel, siis vähim mida saab üks normaalne karusnaha -ettevõtja teha, on uue farmi loomisel loomade… Loe rohkem »

õrnhing kirves
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

lajataks miinuse, kui saaks