Mingifarmide keelustamise osas tuleb otsus aasta alguses

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ameerika naarits ehk mink. Foto: vikipeedia
Ameerika naarits ehk mink. Foto: vikipeedia
Ameerika naarits ehk mink. Foto: vikipeedia

Keskkonnaministeerium soovib juba käesoleva aasta alguseks kujundada lõpliku seisukoha, kas nõustutakse looduskaitsjatega ning keelustatakse mingifarmid või antakse ettevõtjatele võimalus tõestada, et minke on võimalik keskkonnale ohutult ning eetilisi vastuolusid tekitamata kasvatada, vahendab BNS.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul oli veel mullu sügisel Eestis olukord, kus viiendat aastat toimetasid mingifarmid täitmata elemetaarseid seaduste ja muude õigusaktidega kehtestatud norme. “Selline olukord aastal 2013 oli Eestis täiesti vastuvõetamatu. Valdkonda reguleeriv seadus sai mullu kevadest varasemaga võrreldes mõnevõrra karmim ja pärast seadusemuudatust on seni ilma loata ja reegleid järgimata toimetanud farmid hakanud oluliselt tõsisemalt võtma kohustust täita Eesti seadusi,” rääkis minister.

“See oli õhkkond, kus keskkonnaministeeriumis hakkas valmima eelnõu minkide tehistingimustes kasvatamise keelustamiseks. Praeguseks on meil toimunud üks kohtumine, kus ühe laua taga olid koos nii minkide kasvatajad kui ka loomakaitsjad, samuti kohalike omavalitsuste ja erinevate ametiasutuste esindajad. Sellel kohtumisel oli laual ettepanek minkide tehistingimustes kasvatamine teatava üleminekuaja järel lõpetada,” lisas Pentus-Rosimannus.

Tema sõnul kohtuvad huvipooled uuesti käesoleva aasta alguses ning selleks ajaks oli palve osapooltele teha põhjalik eeltöö ning olla valmis oma argumentide kaitsmiseks. “Pärast seda tuleb teha otsus, kas Eestis sarnaselt mitmele teisele Euroopa riigile, viimati Hollandile keelustatakse minkide pidamine, kas seda tehakse üleminekuajaga, või antakse farmidele, mis praeguseks on seaduses ettenätud tingimused täitnud, võimalus näidata, et minke on võimalik pidada nii, et nende loodusesse pääsemine enam probleem ei ole ja ei teki ka eetilist vastuseisu. See otsus tuleb uue aasta alguses,” rääkis Pentus-Rosimannus.

Osa riigikogu keskkonnakomisjoni liikmeid soovib Eestis ameerika naaritsate ehk minkide pidamise jätkumist. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Annely Akkermann kinnitas detsembri alguses pärast keskkonnakomisjonis peetud minkide pidamise teemalist arutelu BNS-ile, et pooldab Eestis tööstuslikku minkide kasvatamist. “Karusloomafarmid annavad inimestele tööd ja minginahkadel on suur ekspordipotensiaal,” selgitas Akkermann enda seisukohta. “Kasvandused tarbivad ka liha- ja kalajäätmeid, mis muidu läheks utiili. See tööstusharu võimaldab lihajäätmete abil kasvatada karusloomi ja panna nende nahad eksporti.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments