Vikman, Mäesalu ja Simson rääkisid AKs soorollidest

Madiken

madiken@le.ee

Keskerakonna linnapeakandidaat Haapsalus on Peeter Vikman. Foto: Katrin Pärnpuu

Keskerakonna Haapsalu linnapeakandidaat Peeter Vikman ütles eileõhtuses Aktuaalses Kaameras, et linna sobivad paremini juhtima mehed. Ka IRLi linnapeakandidaat Merle Mäesalu ütles, et naistel ja meestel on erinevad rollid, kuid et naine on hooliv ja kordapidav, sobib ta linnapeaks hästi.

„Selle koha peal ma olen võib-olla mitte väga feministlike seisukohtadega. Ma arvan, et linna võiks juhtida mehed. Väga raske põhjendada, ilma et saaks suure kriitika osaliseks,” rääkis Peeter Vikman.

„Mees on perekonna pea ja naine on see kael, mis seda pöörab. Nii et hooliv ja kordapidav linnapea, naislinnapea on väga, väga hea,” kõneles Mäesalu.

Et Peeter Vikman on Keskerakonna linnapeakandidaat (kuigi ise ta erakonda ei kuulu), küsis AK ka Keskerakonna aseesimehe ja Pärnu linnapeakandidaadi Kadri Simsoni arvamust. Simsoni hinnangul on Vikmani seisukoht iganenud.

„See suhtumine, et naine ei sobi linnajuhiks, on sageli omane konservatiividele, aga minu arust on see seisukoht väga eelmine sajand. Õnneks on enamik meie valijaid juba 21. sajandi. Ma arvan, et Eestis on täna häbitult vähe naislinnapäid. Naislinnapeadele võib kindel olla. Ma ise loodan, et oktoobrikuus on meie seis parem,” sõnas Simson.

Haapsalu linnavolikogu esimehe Jaanus Karilaiu (Keskerakond) kommentaar:

„Linnapea ja linnavalitsuse liikmed nimetab ametisse ikkagi linnavolikogu. Linnavolikokku kuulub 21 liiget ja neil kõigil võib olla oma isiklikke mõtteid, aga tegelik töö volikogus on mõistlik. Olen juhtinud Haapsalu linnavolikogu neli aastat ja kinnitan, et mite kunagi ei ole volikogu ametissemääramisel lähtunud soolisest kriteeriumist. Argumendid on kandidaadi pädevus, erialane võimekus ja muud sisulised näitajad.

2009. aastal komplekteerisime linnajuhid lähtuvalt valijate tahtest ja võimekustest.

Oleme pidevalt edutanud naisi paljudesse juhtivkohtadele linna allasutustes, ka riigigümnaasiumi juht on naine.

Volikogu esimehena olen väga tähelepanelikult jälginud Peeter Vikmani töid, tegemisi ja pean tunnistama, et oma töö professionaalsusega on ta hinnatud kolleegide poolt. Ta suhtleb kõikide kolleegidega austavalt ja lugupidavalt.

Keskerakonna Haapsalu valimisnimekirjas on seekord palju säravaid naisi, ma pean seda suureks edasiminekuks.

Kohalikel valimistel edu kõikidele naistele ja meestele, noortele ja vanadele – lihtsalt kõikidele kodanikele!”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aus tunnistus
10 aastat tagasi
Parim nali!
10 aastat tagasi

Hoiame Vikmanile põialt. Ta on väga abivalmis ja lahke inimene .Kaliraid ei ütle isegi tere,kui mööda läheb .

naljamehele
10 aastat tagasi
Reply to  Parim nali!

Miks Karilaid sind peaks tervitama? Oled ainult üks indiviid. Kui sa oleksid suures saalis, siis oleksid sa selle massi liige, keda peab tervitama, sest sealt on loota ju hääli. Kuidas sa seda eitea? Nojah Vikman, ta ju sinu sõber, ta peabki sind aitama, sest ka temal ehk on halvad päevad. Öelge, mis on abivalmidus ja lahkus konkreetselt linna juhtimisel? Ongi vaja ainult nii palju, et aitähh ja palun ning oskamatus ei öelda? No vaat selline mees linna valitseda küll, vähemalt minu linnas, ei peaks. Kui sellisel mehel on mõistust, siis ta taandab end vabatahlikult, ilma kellegi sunduseta. No mõelge, millega… Loe rohkem »

Kole lugu
10 aastat tagasi

Õudne! Olen tõsiselt pettunud, et minu kodulinnas linnapeaks kandideerijad niimoodi arvavad ja julgelt välja ütlevad. Mõlemal täielik koopainimese arusaam. Iialgi ei tahaks ma sääraseid oma kodulinna juhtima!

Naene
10 aastat tagasi

Lolli kuvandit ei saa kellestki luua, kes ise selleks põhjust ei anna. Kaela kommentaar oli ikka veel kraad tobedam kui Vikmani lollus. Kahjuks võimujanu ja vaimne võimekus ei käi sageli käiskäes.

Gen.
10 aastat tagasi

Aga miks pole ükski kandidaat julgenud avalikult öelda oma seisukohta omavalitsuste sundliitmise küsimuses ?? Loomulikult liiguvad riigihangetes suured rahad ja kergem oleks kamandada erakondade rahastajate huvides paarikümne volikogu esimehe asemel paari… Eestis pole mingit demokraatiat,kui juba erakonnad valijate tahte üleselt kamandavad,mitu omavalitsust jääma peab…

Genake
10 aastat tagasi
Reply to  Gen.

Ma ei saa aru, kus sa elad? Minu teada ei ole veel kandidaatidegagi veel täpselt midagi paigas, aga sa juba tahad ei tea midq. Valimiste ajaks oled sa niikuinii kõik unustanud. Oota platvormid ära ja siis küsi. Ära ole nii kärsitu.

kodanik
10 aastat tagasi

mõlemad, nii Vikmani kui Mäesalu väljendid on , ütleme nii, naljakad. ei ole Vikmani öeldu sugugi maskuliinsem kui Mäesalu väljend, et mees on perekonna pea. Niiet siin on nad küll täpselt ühel pulgal. Äkki keskenduks vahelduseks töistematele teemadele kui sõnade kallal norimine?

Kohe Vait
10 aastat tagasi

Mida te kraaklete siin? Lõpetage ära! Mida te eksitate valijaid? Valijad lähevad volikogu valima, mitte linnapead. Karilaid ja Vikman, arge jagage laskmata karu nahka? Rahu, veelkord rahu ! Mida te siin korraldate üle valijate peade? Olete te ikka täie mõistuse juures või? Üks edutab naisi ametikohtadele , teine soojendab end juba linnapeatoolis. Häbitunnet ka ei ole.

Marget Vatku
10 aastat tagasi

Härrased – püüdke käituda viisakamalt ning pole mõtet luua Merlest lolli naise kuvandit. Seda ta kindlasti pole. Nii nagu Vikman ütles, usun, nii ta ka mõtleb. Loomulikut on meestel omakeskis kergem, hea saunas õlut libistada ja maailma parandada – milleks siia veel naisi vaja.

ei saa aru
10 aastat tagasi

Keegi räägib et tahab olla kael ja siis ka linnapea.Kumb ta siis olla tahab, kael või linnapea

ei saa aru
10 aastat tagasi
Reply to  ei saa aru

ilmselt kaelkirjak

000
10 aastat tagasi
Reply to  ei saa aru

hoopis linnapea kael

Tamm
10 aastat tagasi

Minul jäi mulje, et hr. Vikman ei toonitanud soolisust, pigem jätkamist sama meeskonnana, Nad on hästi hakkama saanud. Nii paistis selgesti välja. Pigem on süüdistustes tegu pahatahtliku rõhuasetusega. Nii nagu vanal heal ajal: naerad, naerad nõukogude võimu! Nutad – nutad kliki valitsust taga . Ole siis tark!