Merepäästeõppus muudab parvlaevagraafikut

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Neljapäeval, 29. augustil toimub koostöös Saaremaa laevakompanii ning politsei- ja piirivalveametiga (PPA) Kuivastus rahvusvaheline merepäästeõppus “Airlift 2013”, mis muudab ka parvlaevagraafikut.

Mitu kuud tagasi tehtud koostööplaanide kohaselt osaleb õppusel parvlaev Muhumaa, mis seoses õppuse toimumisega ei osale liiniliikluses 29. augustil kell 9–12. Muhumaa alustab neljapäeval liiklust 6.10 reisiga Virtsust, jätab vahele kolm ringi alates 9.05 reisist Kuivastust ja jätkab tavapärast liiniliiklust taas 12:55 Kuivastust.

„Õppuste ajal on liinil ainult Regula ning seega palume ooteaegade vältimiseks reisijatel planeerida väinaületus 29. augustil enne õppusi ehk kuni kell 9.00 hommikul või peale õppusi ehk alates 13.00, mil tavapärane liiniliiklus on taastatud ning liinil on mõlemad laevad,“ sõnas Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel.

Õppuse stsenaariumi kohaselt juhtub õnnetus parvlaevaga ja käivitub päästeoperatsioon. Õppuse peamine eesmärk on eri riikide kopterite meeskondade parimate praktikate ja info vahetamine, et reaalsetes situatsioonides sujuks koostöö ladusalt. Oluline on ka kohalik koostöö ning õppus annab hea võimaluse harjutada Saaremaa laevakompanii ja Lääne prefektuuri koostööd võimalike mereõnnetuste puhul ning läbi mängida, kuidas toimib infovahetus ja osapoolte tegevuste planeerimine.

Merepääste harjutamine on oluline, sest just reisilaevad, mis on pidevalt liinil, on esimesed, kes peavad ohtlikke olukordi suutma professionaalselt lahendada.

„Möödunud suvel toimus tõeline päästeoperatsioon Triigi–Sõru liinil sõitvalt laevalt Kõrgelaid, mille meeskonna kiire ja julge tegutsemine päästis kahe kiirkaatrist välja paiskunud inimese elu. Nüüd, kus väikealuste mereliiklus Väinamerel iga aastaga aina kasvab, on ka oht mereõnnetusteks suurem ja liinilaeva meeskondade valmisolek peab olema kõrge. Kuna valmisolek kasvab vaid läbi harjutamise, siis on õppus hädavajalik. Täname ette mõistva suhtumise eest,“ sõnas Treiel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments