Merehäda signaalraketi asjata kasutajate hulk on kasvanud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tänavu on hädaabimärguandeks ette nähtud punasete signaalrakettide laskmise kohta tulnud politsei– ja piirivalveametile juba 31 teadet. Politsei hoiatab, et ilma tungiva põhjuseta on sellise raketi kasutamine keelatud ja karistatav.

Viimati teatati punase raketi kasutamisest Lääne-Eestis 2. augustil, mil kella 23.20 sai politsei teate, et Vormsi saarel Diby kämpingust lääne suunas on nähtud langevat punast raketti. Kella 23.35 väljus Haapsalu sadamast piirivalvekaater, et kontrollida Vormsi saare põhja– ja lääne poolset mereala. Hätta sattunuid ei tuvastatud, selgitamisel on, kes raketi lasi. Lääne prefektuuri teeninduspiirkonnas on 5. augusti seisuga tulnud otsinguid seoses punase raketiga korraldada sel aastal seitsmel, möödunud aasta sama kuupäeva seisuga kuuel korral, vahendas politsei ja piirivalveameti pressiesindaja Kaja Kukk.

5. augusti seisuga on üle Eesti politsei- ja piirivalveametile teada antud 31 punase raketi kasutamise juhtumist, mullu oli selliseid juhtumeid aasta jooksul kokku 33.

Veekogult või veekogu vahetust lähedusest lastud punast värvi raketid on rahvusvaheline märguanne hädaolukorrast. Punane langevarjuga rakett lendab 300 meetri kõrgusele, selle nähtavuskaugus on kuni 40 kilomeetrit ja põleb 40 sekundit – seega on pika aja jooksul päris kaugele nähtav ja annab teada, et keegi vajab abi. Sellise raketi kasutamine muuks otstarbeks kui hädasignaaliks on vastavalt piirirežiimi eeskirja punktile 51 territoriaal- ja sisemerega ning Peipsi järve, Lämmijärve ja Pihkva järvega külgnevates valdades keelatud ning toob endaga kaasa karistuse. Karistusseadustiku § 269 alusel võib punase signaalraketi ebaseadusliku laskmise eest karistada kuni saja trahviühiku (kuni 400 eurot) või arestiga.

Kõik, kes on veekogu lähistel märganud punast raketti, peavad sellest teada andma politsei- ja piirivalveameti merevalvekeskusele või hädaabinumbril 112, kes teadet vahendab. Vastu võetud info põhjal käivitab merevalvekeskus kohe otsingu- ja päästeoperatsiooni. See tähendab seda, et piirkonda, kus punast raketti nähti, saadetakse veesõiduk, vajadusel helikopter ja politseipatrull võimaliku maismaaotsingu tarbeks.

Aastate jooksul toimunud otsinguoperatsioonide käigus on selgunud, et 90% juhtumitest on olnud tegemist pahatahtlikkusega: punane rakett on lastud kas mere ääres pidutsedes, realiseerimisaja ületanud rakettide proovimiseks või niisama enda lõbustamiseks. Piirivalve merepäästetoimkonnad reageerivad kõigile teadetele, mis on edastatud seoses punase raketi märkamisega veekogu lähistel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments