Kesselaiu päästepunkt sai tulekahju kustutamise varustuse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile tõi päästeamet Kesselaiul valmivasse päästepunkti tulekahjude kustutamiseks vajaliku varustuse. Foto: Lääne päästekeskus
Eile tõi päästeamet Kesselaiul valmivasse päästepunkti tulekahjude kustutamiseks vajaliku varustuse. Foto: Lääne päästekeskus

Päästeamet tõi eile töölaevaga Muhu vallas Kesselaiul valmivasse päästepunktki ATV koos järelhaagisega, millel on tulekahjude kustutamiseks vajalik varustus.

EASi väikesaarte meetme rahastuse, kohalike ning päästeameti ja vallavalitsuse ühisel ettevõtmisel valmib oktoobriks Kesselaiul päästepunkt, milles asuvate vahenditega on võimalik kustutada nii tulekahjusid, kulupõlenguid, reageerida veeõnnetustele kui ka anda esmaabi, teatas päästeamet.

Lääne päästekeskuse juht ja Kesselaiule päästepunkti rajamise projekti vedav Ivar Kaldasaun ütles, et Kesselaiu näol on tegemist väikesaarega, kus elavad püsiasukad ning riik peab sealgi osutama päästeteenust. „Laid asub laevateede vahetus läheduses, mistõttu ühest küljest võib veealustega liiklejatel abi vaja minna, teisest küljest on alati olemas reostusoht. Lisaks on Kesselaid peaaegu täielikult kaetud metsaga, kus tulekahju korral peab kiire reageerimise tagamiseks esmane kustutustehnika kohapeal olema, sest selle mandrilt toomine võtab väärtuslikku aega,“ selgitas Kaldasaun.

Esmased kustutus- ja kannatanute abistamise vahendid – kululuuad, esmaabikomplekt ning päästerõngad – toodi laiule juuli keskel, kui hoone polnud veel katuse all. Praeguseks on paekivist ning puidust valmival päästepunktil katus peal ning lähipäevadel saab päästepunkt ette ka kõik uksed-aknad.

17. juulil harjutasid Läänemaa ja Saaremaa päästjad ühisõppusel, kuidas maastikutulekahju puhul abi mandrilt Kesselaiule jõuab. Reaalse tulekahju puhul lähevad Kesselaiule appi kutselised päästjad Lihulast ja Orissaarest.

Kesselaiu õppus oli viimane seeriast, kus päästjad harjutasid reageerimist väikesaartele. Läänemaal on päästjad varem harjutanud appiminekut Osmussaarele, Hobulaiule ja Vormsi.

Kesselaiu päästepunkti ehitamise projekti maksumus on 75 200 eurot, millest rahastatakse hoone rajamist ja sellesse varustuse soetamist. Projekti omafinantseering on 13 000 eurot ja selle katab päästeamet.

Kesselaid on 1,7-ruutkilomeetrise pindalaga laid Muhu vallas, aastaringselt elab saarel üks pere, püsiasukaid on saarel kolme maja jagu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments