Saare- ja Hiiumaale sõitvad jaanipäevalised purustasid reisijarekordid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väinamere Liinide teatel sõitis reedel, laupäeval ja pühapäeval jaanipäevaks mandrilt saartele kokku rekordiliselt 29 241 inimest ning 9427 sõidukit, mis on pea 2400 reisijat ja 1000 sõidukit enam kui mullu samal perioodil. Esmaspäeval, 24. juunil purustati kõigi aegade ühe päevaga teenindatud sõidukite ja reisijate rekord, kui Saaremaalt ja Hiiumaalt läks tagasi mandrile kokku 15422 reisijat ja 4727 sõidukit ehk pool kõigist kolme päeva jooksul saabunutest.

Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväina sõnul osutuski kõige keerulisemaks rekordiline esmaspäev Kuivastu–Virtsu liinil, kui Kuivastust siirdus ühe päevaga üle väina 3583 sõidukit ja 11 219 reisijat. Mullu olid need numbrid veel vastavalt 2822 sõidukit ja 9445 reisijat.

“Ooteaeg küündis esmaspäeva õhtul 4,5 tunnini, samas kui aasta varem samal ajal oli ooteaeg alla tunni,” ütles Hiiuväin. “Sellisel ooteajal oli aga selge põhjus, sest ühe päevaga soovis Saaremaalt lahkuda 761 sõidukit enam kui mullu. See on pea viis laevatäit sõidukeid rohkem kui eelmise jaanipäeva lõppedes.”

Hiiuväina sõnul on see tõestus, et uue kvaliteedi toomine laevaliiklusesse kasvatab hüppeliselt teenuse kasutajate arvu. “Tänavu oli kolmas jaanipäev kahe uue laevaga ning juba on algul mahukana näinud täisvõimsusest tippaegade teenindamiseks väheks jäämas,” ütles Hiiuväin. “Veel eelmisel jaanipäeval suuri järjekordi sisuliselt polnud. Aasta edasi ja olukord on jälle uus. Me peame ajast mitu sammu ees käima ning meie tulevikuplaanid näevadki ette kolmanda uue laeva toomist Saaremaa liinile. Seda on vaja juba varem kui arvata oskame, kui soovime ajaga ja arengutega saartel kaasas käia. See on aga meie kohustus, sest saarte areng sõltubki esmalt ühendusest muu maailmaga ja just turism on meie tulevik.”

Rohuküla–Heltermaa liinil laabusid jaanipühad sujuvalt ja pikemaid ooteaegu sadamatesse ei tekkinud. „Kes ei mahtunud kohe laevale, pääses igal juhul järgmisele reisile, mis väljus juba poolteise tunni pärast. Suur tänu reisijatele, kes e-pileti ostnuna tulid ka õigeks reisiks sadamasse, seetõttu jaotusid sõidukid ilusasti kõigi reiside vahel ära ja keegi ei pidanud liiga pikalt ootama,“ ütles Hiiuväin.

Kokku teenindas Väinamere Liinid jaanipühade perioodil 20.–25. juunil Kuivastu–Virtsu liinil 19 271 sõidukit ja 55 521 reisijat ning Heltermaa–Rohuküla liinil 6343 sõidukit ja 19 406 reisijat.

“Reisijatel on tekkinud kindlustunne, et Saaremaale ja Hiiumaale sõit on lihtne ja mugav. Müüt sellest, et saartele on raske pääseda, on murtud. Jälle julgetakse tulla tippajal sadamasse, sest tavaliselt ju ooteaegu ei ole. Sellised kasvunumbrid on julgustavad ja näitavad, et oleme õigel teel tulevikuplaane tehes,” märkis Hiiuväin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments