Loomakaitsjad saavad rohkelt teateid linnu- ja loomapoegade kohta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti loomakaitse seltsi hädajuhtumite infotelefonile on viimasel ajal laekunud rohkelt teateid abituna näivate linnu- ja loomapoegade kohta, ainuüksi esmaspäeval oli selliseid teateid 27.

Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liige Tania Selart selgitas, et varasuvisel poegimise ajal sagenevad juhtumid, kus inimene kohtab abituna näivat looma. “Tihtiligu on abitus vaid näiline, kuna loomapojad alustavad iseseisvat elu, olles sealjuures siiski oma vanemate kaitse ja hoole all,” ütles Selart.

Loomakaitsjate soovituse järgi ei tasu pesast välja kukkunud linnupoegi puudutada. “Mitte mingil juhul ei tohi loomalast ära viia. Ema on tavaliselt lähedal, et oma lapsi aidata. Isegi kui inimene arvab, et tegu on orvuga, ei pruugi see nii olla. Vahel hülgab linnuema oma väeti poja ise, et seeläbi kindlustada oma tugevamate poegade ellujäämise. Looduse loomulikku eluringi tuleks sekkuda nii vähe kui võimalik,” soovitavad loomakaitsjad.

Kui siiski tundub, et keegi pole linnupesa lõhkunud või linnupoja vanemad pole mõnda aega oma poegi toitma tulnud, siis tuleks loomakaitsjate kinnitusel võtta ühendust keskkonnainspektsiooniga numbril 1313.

“Kui leitakse haige või vigastatud loom, tuleks helistada kohe keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313. Nemad annavad nõu, kuidas on kõige parem toimida. Ei tohi loomale iseseivalt abi anda. Metsloomade loodusest püüdmine ja kodus pidamine ilma loata on seadusevastane tegevus. Lisaks sellele riskib inimene iseenda tervisega, kuna loom võib kanda haigusi,” märgivad loomakaitsjad.

Eesti loomakaitse selts on loomasõpru koondav mittetulundusühing, mille missiooniks on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine, loomasõbraliku eluviisi edendamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine. Seltsil on üle Eesti ligi 550 liiget. Alates 2006. aastast on ELS Euroopa Liidu juures tegutseva organisatsiooni Eurogroup for Animals liige.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments