0

Kevad on toonud metsloomad taas autoteedele

Pärast kitse allaajamist vajab auto remonti. Foto: erakogu
Pärast kitse allaajamist vajab auto remonti. Foto: erakogu

Kevadine aeg mõjub autojuhtidele kohati lausa lõõgastavalt pärast kuudepikkust pimedat, porist ja libedat talve. Samas ei tasu ära unustada, et soojad ilmad panevad ka metsloomad liikvele. Kui tavaliselt tekitab kokkupõrge metsloomaga umbes 2000-eurose kahju, siis aprillis oli kaks tõsisemat juhtumit, kus autojuhid ei suutnud vältida kokkupõrget ootamatult teele eksinud kitsega.

„Igal kevadel tasub inimestele taaskord meelde tuletada, et linnavälistel teedel tuleb jälgida ka teeäärseid, sest loomad liiguvad ringi üha aktiivsemalt. Meie statistika näitab, et kõige sagedamini eksivad autode ette just väledad kitsed,” selgitas PZU sõidukikahjude grupijuht Jaanus Tanne. PZU andmetel on viimase aasta jooksul ligikaudu 60-70 protsenti metsloomadega juhtunud õnnetustest seotud kitsedega.

Aprillis toimunud õnnetustest olidki PZU jaoks tõsisemad juhtumid seotud just kitsedele otsasõiduga. Näiteks ühel juhul oli kits jooksnud ette Škoda Superbile, mille esiosa remont läks maksma üle 5600 euro, teisel juhul sattus õnnetusse BMW X5 maastur, mille remont läks maksma üle 6600 euro. Lisaks kitsedele eksivad autode ette ka metssead, põdrad ja jänesed. Ette on tulnud ka juhtum, kus teepervelt ootamatult lendu alustanud toonekurg jäi sõiduki ette.

Tanne sõnul peaks metsloomadele viitavaid hoiatusmärke tõsiselt võtma ja kiirust piirama, seda eriti hämaras ning kitsamatel ja halva nähtavusega teedel, kus metsloomad võivad teele joosta. Lisaks aitavad õnnetust vältida ka elementaarsed abinõud:

  • Sõiduki esiklaas ja tuled peavad olema puhtad, et tee ja selle ümbrus oleks võimalikult nähtav, kindlasti tasuks välja vahetada ka talvest väsinud kojamehed.
  • Heas korras kvaliteetsed rehvid tagavad lühema pidurdusteekonna iga ilmaga.
  • Kui kaugelt on näha üle tee lipsavat looma, siis tasub kiirus maha võtta, kuna ühele võib järgneda mitu looma või terve kari.
  • Kui loomaga kokkupõrge tõi kaasa inimvigastusi, siis tuleb viivitamatult valida 112. Muudel juhtudel teatada juhtumist kindlustusse ning kui loom on vigastatud või hukkus, siis helistada Keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313.
  • Kui juht ei ole kindel, kas ta sõitis otsa metsloomale ja ei suuda tuvastada sündmuskohalt või selle ümbrusest looma, tasub siiski juhtunust politseid informeerida.

PZU on rahvusvaheline 200-aastase ajalooga kahjukindlustusselts, mis on saavutanud turuliidri positsiooni Baltimaades. PZU on käibelt ja kahjuhüvitiste mahult Eesti üks suurimaid kahjukindlustusseltse. Poolas kuulub PZU-le varakindlustusturust 33 protsenti ja elukindlustusturust 42,9 protsenti ning Kesk- ja Ida-Euroopas on turuosa 13 protsenti.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz