Veteranid viisid hukkunud sõdureile lilli

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Sergei Blinkov kannab mundrit kaks korda aastas: 23. veebruaril ja 9. mail. Foto: Arvo Tarmula
Sergei Blinkov kannab mundrit kaks korda aastas: 23. veebruaril ja 9. mail. Fotod: Arvo Tarmula

Täna tähistasid peamiselt venekeelsed sõjaveteranid Haapsalu kaubamaja juures 68 aasta möödumist viimasest sõjast.

Mälestusmärgi ette vennashaua juures tulid lilledega, Georgi lint ja aumärgid rinnas, nüüd juba need, kel on küll isiklikke sõjamälestusi, kuid kes ise sõdinud ei ole, sest olid sõja ajal alles lapsed.

Nii meenutas Liidia Makarova, kuidas sakslased ta koos perega Venemaalt Poola töölaagrisse viisid, kuidas ameeriklased laagri, kus oli peale venelaste veel soomlasi, prantslasi jt, vabastasid ja kuidas nad koju tagasi said.

Ta oli siis üheksa aastat vana. Nende kodu ei olnud enam alles, ema pidi endal ja viiel lapsel hinge sees hoidma.

Haapsallu sattus Liidia Makarova 1960. aastal, kui ta sõjaväelasest abikaasa Piirsalu baasi suunati.

Umbes samasugune saatus oli ka Anna Gorbatšoval, kelle pere sakslased 400 km kaugusele küüditasid. Naastes oli sõda nende külast üle käinud ja kodu enam polnud. Isa jäi sõjas kadunuks.

Teiste veteranide seast hakkab alati silma Sergei Blinkov: kõigepealt uljad vuntsid ja siis sinine lennuväemunder, rinnaesine aumärke täis.

„Kannan seda kaks korda aastas,” ütles Blinkov. „23. veebruaril ja 9. mail.”

Bõliinas ta enam ei laula, aga jalgrattaga sõidab suvilasse ikka veel, rääkis ta uljalt kepile toetudes.

8. mail käis Haapsalus Vene saatkonna I sekretär Andrei Gorbatšov, kes viis koos Veteranide Komitee esimehe Viktor Grigorjeviga pärja kaubamaja juurde mälestusmärgile, metsakalmistule, Osmussaare kivi ja Väikese viigi äärse majaka juurde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
10 aastat tagasi

Vale haua juures tähistasid nad oma võidupüha! Lihula mnt. 9 kortermaja tagusel ühishaual tulnuks neil Nõukogude Liidu ‘vabastusretke’ meenutada. Inimestel pole ka vähimatki taktitunnet!

eesti mees
10 aastat tagasi

Nõukogude tähtpäevad peaksid jääma täielikult ilma eestikeelse meedia kajastuseta. Meil, eestlastel, ei ole nendega häid mälestusi.

General Wrangel
10 aastat tagasi
Reply to  eesti mees

Mul pole vahet fassistid või kommunistid

Anonüümne
10 aastat tagasi

Millisest viimasest sõjast?! Vimane sõda, kus Venemaa osaline oli, toimus 5 aastat tagasi Lõuna-Osseetia sõda(Gruusia sõda).
Milleks on vaja meedial kajastada Eesti Vabariigis suure nõukogude impeeriumi ja vene okupantide ülistamise päeva. Eriti, kui nende poolne selline tsirkus selle aja juurde käib…

patrioot
10 aastat tagasi

Kas sellest nüüd aastast aastasse kirjutama peaks on muidugi oma teema … ma usun, et toimub põnevamaidki asju, mis tihti lehest välja jäävad.