Veteranid rokivad täna Vabaduse väljakul

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

SinilillTäna tähistatakse üle Eesti veteranipäeva. Läänemaal päeva eraldi ei tähistata, meie veteranid saavad osa Tallinnas toimuvast.

Toimub kaitseväe juhataja ja kaitseliidu ülema vastuvõtt veteranidele ja õhtul kontsert Vabaduse väljakul. Kokku on veterane Eestis 2665.

„Tähistan koduselt,“ ütles Afganistani missioonil osalenud läänlane Marko Reisel veteranipäevast rääkides ja lisas, et Tallinna üritustele on teda küll kutsutud, kuid kodused toimetused ei võimalda tal osaleda. Reiseli sõnul on Kaitseliidu Lääne malev veterane meeles pidanud. Mullu korraldas Kaitseliit nende auks lõunasöögi ja ilmselt toimub see ka tänavu.

Marko Reisel oli Afganistanis aastatel 2009-2010, uuele missioonile pole mehel kavas minna.

Kaitseliidu Lääne maleva nooreminstruktor Reemet Sits ütles, et täna õhtul on ta kindlasti Tallinnas Vabaduse väljakul toimuval kontserdil. „Tanel Padar [The Sun] on ju andekas ning Metsatöll suisa rahvusvaheliselt tuntud,“ kiitis Sits kontserdil ülesastuvaid bände.

Veteranipäeva tähistamine on veebel Sitsil möödunud töiselt. „Olen aidanud Naiskodukaitsel Sinilille märkide müüki korraldada,“ ütles Sits. Tema sõnul on märkide müük läinud üllatavalt hästi.

Reemet Sits osales 2005-2006 rahuvalvemissioonil Bosnia ja Hertsegoviinas ning ka tema ei kavatse enam missioonidele minna.

Veteranide toetussümboli, käsitsivalmistatud Sinilille rinnamärgi “Anname au” saab vähemalt kaheeurose annetuse eest soetada Rannarootsi Selverist ja kõikidel veteranipäeva üritustel. Samuti on avatud annetustelefon 900 2304, millel helistades annetad 5 eurot.

Sinilillekampaania viib läbi Eesti vigastatud võitlejate ühing ja see kestab 27. aprillini.

Sinilillede eest kogutud annetuste toel on kavas soetada Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliinikule kõnniabiseade, mida tulevikus saavad kasutada nii vigastatud veteranid kui ka kõik teised kliiniku patsiendid.

Kampaaniaga on juba kogutud 32 000 eurot. Kokku telliti kampaaniaks 50 000 sinilillemärki, mida valmistati sajas kohas üle Eesti.

Riigikogu riigikaitsekomisjon on teinud ettepaneku muuta 23. aprill lipupäevaks. Seni on seaduseelnõu olnud riigikogu saalis esimesel lugemisel, aga sellest hoolimata kutsub riigikaitsekomisjon inimesi täna riigilippe heiskama, tähistamaks veteranipäeva.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
epp viires
8 aastat tagasi

tõsiselt hea konsert oli!!!!!!!!!