Keskerakond viskas Parbuse ja Sepa erakonnast välja

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Keskerakond arvas kolmapäeval partei nimekirjast välja korruptsioonis süüdi jäänud haapsallase, endise Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse ja pankrotistunud Jüri Vilmsi Sihtkapitali juhi Elmar Sepa, edastas BNS.

Parbuse ja Sepa parteist väljaarvamine tuleneb Keskerakonna põhikirjast, mille kohaselt tuleb erakonnast välja arvata liige, kelle suhtes on kriminaalasjas jõustunud süüdimõistev kohtuotsus.

Kahe alama astme kohtu otsusel korruptsioonis süüdi jäänud Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse ja tema kaassüüaluste süüdimõistmine jõustus kolmapäeval lõplikult, kuna riigikohus ei näinud põhjust hakata arutama protsessi raames esitatud kassatsioonkaebuseid.

Parbusega koos olid kohtu ees Tallinna Farmaatsiatehase AS, OÜ Woody, OÜ Constancia, AS Merko Ehitus, Kaupmehe Arenduse OÜ, TLS Invest OÜ, OÜ Metsaailu kui ka SA Jüri Vilmsi Sihtkapital, samuti Elmar Sepp, Toivo Susi, Raivo Unt, Tõnu Korts, Peeter Palusaare ja Aleksander Raide.

Harju maakohus karistas mullu märtsi lõpus Parbust pististe võtmise eest reaalse kolmeaastase vanglakaristusega, ühtlasi määras kohus osaliselt reaalsed vanglakaristused ka Parbusega kuritegelikku koostööd teinud kohtualustele ning kõik eraisikutest süüdistatavad peale Peeter Palusaare vahistati otse kohtusaalis.

Ivo Parbuse mõistis kohus süüdi enamustes pistisevõtmise episoodides ja määras talle kolmeaastase reaalse vanglakaristuse. Sellest pool aastat oli ta kohtueelsel ajal juba ära kandnud.

Elmar Sepp jäi süüdi pistisevõtmisele kihutamises ja sellele kaasaaitamises ning sai kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest kohe tuli ära kanda viis kuud ja ülejäänud kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga. Samade paragrahvide järgi jäi süüdi ka praeguseks pankrotistunud sihtasutus Jüri Vilmsi Sihtkapital, millel tuleb tasuda 200 000 eurot.

Ülejäänud kohtualused mõistis kohus süüdi pistise andmises.

Toivo Susi sai kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest kohe tuli ära kanda viis kuud, ülejäänud aga nelja-aastase katseajaga tingimisi. Sama karistuse määras kohus ka Aleksander Raidele.

Raivo Unt sai ühe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, millest kohe tuli ära kanda kolm kuud ja ülejäänud tingimisi nelja-aastase katseajaga. Tõnu Korts sai kahe aasta ja kolme kuu pikkuse vanglakaristuse, millest viis kuud tuli mehel kohe vanglas veeta ja ülejäänud karistus kanda tingimisi nelja aastase katseajaga. Korts mõisteti õigeks ühes kuriteoepisoodis ehk ajavahemikul 2008. aasta 23. maist kuni 4. detsembrini toimepandud OÜ Woody ja AS Järvevana esindajana Parbusele pistisena 15 000-kroonise ASi Estravel andmises detailplaneeringute menetluse üle järelevalve teostamise eest.

Peeter Palusaar sai ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse, millest kohesele ärakandmisele kuulub viis kuud ja 22 päeva. Kuna tema oli kohtueelsel perioodil selle aja juba trellide taga veetnud, oli ta ka ainus, keda kohtusaalis ei vahistatud. Ülejäänud karistusaeg tuleb tal kanda tingimisi nelja-aastasde katseajaga.

Tallinna Farmaatsiatehase AS, OÜ Woody, OÜ Constancia said kõik 200 000 euro suuruse karistuse. AS Merko Ehitus peab karistusena tasuma 300 000 eurot, Kaupmehe Arenduse OÜ 50 000 eurot ja TLS Invest OÜ-l ning OÜ-l Metsailu kumbki 100 000 eurot.

Ivo Parbuselt mõisteti konfiskeerimise asendamise korras välja konfiskeeritava vara väärtusele vastava summana 7349,84eurot. SA-lt Jüri Vilmsi Sihtkapital mõisteti välja konfiskeerimise asendamise korras konfiskeeritava vara väärtusele vastava summana 51 129,32 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments