Nõva rahvas ütles ainsana ühinemisele „ei”

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Neljas vallas käis kokku hääletamas 626 inimest, 427 inimest hääletas Taebla, Risti, Oru ja Nõva ühinemise poolt. Foto: Katrin Pärnpuu
Neljas vallas käis kokku hääletamas 626 inimest, 427 inimest hääletas Taebla, Risti, Oru ja Nõva ühinemise poolt. Foto: Katrin Pärnpuu

* Nüüd peab vallavolikogu otsustama, kui kaalukas on kolmehäälne enamus ja kas võtta rahva häält kuulda

Kui Taeblas, Orul ja Ristil toetas rahvas nelja Põhja–Läänemaa valla ühinemist, siis Nõval jäid ühinemise pooldajad vastastele alla.

Hääletamas käinud 133 Nõva inimesest oli pooldajaid 65, vastaseid 68. Kokku on vallas 345 valimisõiguslikku elanikku. Rahvahääletuse osalus Nõval oli nelja valla suurim: 38,5 protsenti.

Nüüd peab volikogu otsustama, kui kaalukas on kolmehäälne enamus ja kas võtta rahva häält kuulda või mitte.

Nõva volikogu esimees Kalle Saar ütles, et tema isiklikult pooldab ühinemist, aga ei agiteeri kedagi: volikogu otsustab, nagu ta otsustab.

„Sellist mandaati ei tulnud, et „ei” või „jah” ütelda. Tulemus oli fifty–fifty, see kaalukaussi ühele või teisele poole ei kalluta,” sõnas Saar.

Saar ütles, et isiklikult tunnetas ta ühinemisvajadust ette juba kümme aastat tagasi. „Vald külakogukonna tasandil ei ole enam vald,” sõnas Saar.

Saar viitas ka mitu kuud kestnud liitumisläbirääkimistele. „Poole sõidu peal maha ei hüpata,” sõnas ta.

Nõva vallavolikogu liige Peeter Kallas oli teist meelt. „Rahva häält tuleb kuulata,” sõnas Kallas.

Küsimusele, kas see tähendab, et ta on ühinemise vastu, sõnas Kallas: „Täpselt nii see ongi.”

Volikogu liige Endel Heinleht ütles, et pole oma seisukohta tulevaks volikoguks veel kujundanud, aga põhimõtteliselt on ta Läänemaa suunal ühinemise vastu. „Oleks võib–olla õigem Padise poole vaadata,” pakkus ta.

Kalle Saare sõnul on valimistest osa võtnud tavaliselt üle 200 inimese. Olnuks see ka nüüd nii ja ühinemise vastaseid üle poole, siis oleks rahva tahe välja tulnud, ütles Saar.

„Praegu on lihtsalt kaks poolt, kes on viitsinud ennast välja ajada,” ütles Saar.

Vallavolikogu liige Enn Laansoo ütles, et hääletamise tulemus on hea ja protsent korralik: pooldajaid ja vastaseid oli peaaegu võrdselt. Olnuks proportsioon teistsugune, siis oleks teine asi, sõnas Laansoo.

Laansoo pooldab ühinemist, kuid volikogu meelsuse asjus spekuleerida ei tahtnud.

„Ühinemine on nii põhimõtteline otsus, et seda ei saa teha populistlikel kaalutlustel. Siin peab olema riigimehelikkust ja kodanikujulgust,” sõnas ta.

Nõva vallavanema ja ühinemise juhtkomisjoni esimehe Aldo Tamme sõnul oli oodata, et Nõval on teistest suurem osalus ja ka vastaseid palju.

„Nõva on juba ajalooliselt olnud omaette piirkond. Väike kogukond hoiab kokku, seda näitas ka rahvakoosolekul osalus,” sõnas Tamm.

Tamme sõnul on Nõva ei–sõnast olulisim see, et Oru, Taebla ja Risti on andnud volikogudele volitused jah–sõna öelda.

„Tuleb kompaktne ja tugev omavalitsus,” sõnas Tamm.

Tamme sõnul ei kaotaks Oru, Taebla ja Risti väga palju, kui Nõva kui logistiliselt keerukas piirkond peaks ühinemisest kõrvale jääma, Nõva aga küll.

Et hääled jagunesid peaaegu pooleks, siis tuleb volikogul teha otsus oma tarkusest, ja informeeritust on volikogul rohkem kui tavakodanikul.

„Muidu olekski olnud liiga lihtne,” sõnas Tamm.

Rahvahääletuse tulemustega üldiselt oli Tamm rahul.

„Oli soov, et tuleks vähemalt kümme protsenti, ja see tuli,” sõnas ta.

Sama meelt olid ka teiste valdade vanemad.

„See oli selge usaldushääletus,” sõnas Risti vallavanem Rein Kruusmaa. Ristil käis 753st valimisnimekirja kantust hääletamas 156 (osalusprotsent 20,7). Ühinemise poolt hääletas 126, vastu 29 inimest. Üks sedel oli kehtetu.

Orul oli osalusprotsent 13,5, valimisnimekirja kantud 740 elanikust käis hääletamas 100, ühinemise poolt oli 74.

„Proportsioon kaks kolmandikku ja üks kolmandik on päris kõnekas, adekvaatne,” sõnas abivallavanem Varje Paaliste.

Madalaim osalusprotsent (11,7) oli suurima hääleõiguslike arvuga (2022) Taeblas. Hääletamas käis 237, ühinemise poolt oli 162, vastu 75 inimest. „Hea, et niigi palju välja tuli, kui arvestada rahvakoosolekuil osalemist,” ütles Taebla vallavanem Ülle Erman.

Ermanil oli hea meel ka selle üle, et arvamusi oli kahesuguseid, poolt oli siiski veenev enamus.

Neljas vallas käis kokku hääletamas 626 inimest, hääleõiguslikke kodanikke on 3860. Nelja valla osalusprotsent kokku oli 16,2. Volikogud tulevad kokku 15. aprillil, et otsustada ühinemine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kuidas on võimalik...
11 aastat tagasi

… et Nõva volikogu esimees Saar nii ülbelt arvamust avaldab: ” 2 poolt, kes on viitsinud ennast välja ajada”. Mil moel ja kelle toel see nägu volikogu esimeheks on saanud!? Tähelepanuväärne, et vallavanemana ebaõnnestunud Laansoo esines taas populistlikult.