Tiina Toomet: Piiri taga on marutaudi nii et tapab

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Loomaarst Tiina Toomet kirjutab Maalehes, et kuigi Eesti on kuulutatud marutaudivabaks maaks, ripub oht meil jätkuvalt pea kohal.

Põhiviga, mille võime praegu teha, on kiidelda: „Aga meil ju ei ole marutaudi!“, vahendab Toomet veterinaar- ja toiduameti metsloomade marutaudivastase vaktsineerimise projektijuhi Enel Niini sõnu. Et idapiiri taga on marutaudi nii et tapab (sõna otses mõttes), võib tõbi taas Eestisse jõuda, kui me ettevaatlikud ei ole. Nii tuleb endiselt teatada kõigist kahtlastest loomadest. Samuti tuleb on kohustuslik lasta vaktsineerida koeri ja kasse, mitte enam küll igal aastal nagu varem. Koerte ja kasside vaktsineerimine on kohustuslik kuni kahe aasta tagant.

4. aprillil ilmus veterinaar- ja toiduameti pressiteade, et Eestist on saanud ametlikult marutaudivaba maa. Viimane marutaudijuhtum registreeriti 2011. aasta jaanuaris, kui Põlvamaal Värska vallas, mõne kilomeetri kaugusel Eesti–Vene piirist leiti nakatunud kährik.

Vastavalt ülemaailmse loomatervise organisatsiooni reeglitele on riigil õigus kuulutada end marutaudist vabaks juhul, kui ta vastab maismaaloomade tervisekoodeksis kehtestatud nõuetele. Eesti jaoks jäi senini kättesaamatuks nõudmine, et riigis ei tohi olla haigust esinenud viimase kahe aasta jooksul.

Marutaudivabadus on saavutatud tänu koerte ja kasside regulaarsele marutaudivastasele vaktsineerimisele ning metsloomade suukaudsele vaktsineerimisele lennukitelt puistatud vaktsiini abil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments