Lõppes metsloomade vaktsineerimine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rebasekutsikas. Foto: Tiit Kõnnussaar
Foto: Tiit Kõnnussaar

Veterinaar- ja Toiduamet lõpetas eile sügisese rebaste ja kährikute suukaudse marutaudivastase vaktsineerimise riigipiiri aladel.

Vaktsiini külvati väikelennukitelt 9325 ruutkilomeetri suuruses puhvertsoonis Venemaa ja Lätiga piirnevatel aladel. Külvamist alustati Ida-Virumaast, seejärel külvati vaktsiinsöötasid Eesti-Vene maismaapiiril Kagu- ja Lõuna-Eestis ning edasi piki Eesti-Läti piiri suunaga idast lääne poole liikudes lõpetati Pärnu lahe ääres.

Puhvertsooni vaktsineerimiseks kulus kokku 14 päeva.

Alates sellest aastast viiakse vaktsineerimist läbi vaid ohustatud aladel 20—50 kilomeetri ulatuses riigipiirist, et takistada haiguse taaslevimist Eesti pinnale naaberriikidest pärit nakatunud rebaste ja kährikute kaudu.

Pärast vaktsineerimisperioodi lõppu kütitakse rebaseid ja kährikuid, et kontrollida vaktsiinisöötade tarbimist ja vaktsineerimise efektiivsust. Marutaudi seire jätkub kogu Eesti territooriumil.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõpeb alati haigestunud isendi surmaga. Viimase poole sajandi jooksul on metsamarutaud olnud Eestis kõikjal väga levinud.

Taud hakkas kiiresti vaibuma pärast  metsloomade marutaudivastase vaktsineerimise alustamist 2005. aasta sügisel. Aastatel 2006—2010 külvati marutaudivaktsiini kaks korda aastas kogu Eesti pinnal.

Viimase kolme aasta jooksul on Eestis marutaudi täheldatud vaid üksikutel juhtudel Kagu-Eestis mõne kilomeetri kaugusel Venemaa maismaapiirist.

Veterinaar- ja Toiduamet tuletab meelde, et loomaomanik on kohustatud jälgima, et tema kass ja koer oleks marutaudi vastu vaktsineeritud.

Kõigist ebaloomulikult käituvatest või marutaudile iseloomulike tunnustega loomadest tuleb kohe teavitada piirkonna volitatud veterinaararsti.

Järgmine metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine viiakse läbi 2012. aasta kevadel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments