0

Juhtkiri: Ühinevad

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ühinemise rahvaküsitlus andis haldusreformile rohelise tee ja sisuliselt otsustas selle ära.

Kui rahvakoosolekute meelsus oli pigem uuriv–umbusklik ja osalus napp, siis rahvahääletuse tulemused näitasid midagi muud. Häälte jaotus Ristil 126/29, Orul 74/26 ja Taeblas 162/75 ühinemise kasuks on proportsionaalselt kõnekas ja teeb valiku lihtsaks.

Vaevalt tehakse volikogudes tuleval esmaspäeval mingeid üllatavaid otsuseid, seda enam, et eile kella kolmeks (tähtajaks) ei laekunud ühtegi avaldust, pretensiooni ega kaebust rahvahääletuse läbiviimise kohta.

Iseasi on see, kas osalusprotsenti 16,2 pidada heaks või halvaks; ei tea ka seda, kas tulemata jäädi teadmatusest või ükskõiksusest. Vaevalt et vastalisusest, sest Nõva kõrge osalusprotsent viitab, et just vastalised tulid hääletama.

500 poolthäält 5000st pole ehk kes teab mis tugev mandaat, aga siiski kaugelt parem kui Viljandi rahva alla ühe protsendi osalus.

Tänase seisuga võib üsna suure tõenäosusega väita, et kolmest vallast, Ristist, Taeblast ja Orust saab üks omavalitsus. See, kas kolmega liitub ka Nõva, on lahtine, aga ühendvalla loomise koha pealt pole see kõige tähtsam.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz