Ostjad eelistavad praktilisi ja ökonoomseid autosid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Mullu osteti Eestis 17 267 uut autot, seda on veidi vähem, kui Eesti majanduse seisukord praegu lubaks. Autode müügi– ja teenindusettevõtete Eesti liidu (AMTEL) hinnangul võimaldaks Eesti majandustase müüa praegu aastas 20 000 uut autot.

Kolmandik kõigist müüdud uutest autodest olid väikesed keskklassi autod. Auto suurus ja mootori võimsus ei ole enam müügiargument, pigem jälgivad ja võrdlevad ostjad autode ostutingimuste kõrval kütusekulu jms näitajaid, teatas AMTEL. Suurte edevate autode asemel on igapäevasõitudeks võetud üha rohkem ökonoomseid ja praktilisi autosid. Luksusautosid osteti mullu 47, maastureid 4000.

AMTELi hinnangul võib uuel aastal oodata autoturul 7–9%-list tõusu.

Läinud aastaga suurenes Eesti sõiduautopark 28 000 auto võrra ehk 5%, ületades 600 000 auto piiri.

Eestisse toodi sisse 49 500 sõiduautot, käideldi või viidi riigist välja 21 500 autot.

Eesti autopark on jätkuvalt vana, autoregistris arvel olevaist sõiduautodest on 383 000 ehk 63% üle 10 aasta vanad.

AMTELI hinnangul oli Eestis mullu 25 000 pettasaanud kasutatud auto ostjat — paljud kasutatud auto ostjad usuvad sulist platsimüüja juttu ja võltsitud dokumente. Eestisse läinud aastal toodud umbes 30 000 kasutatud autost olid vähemalt pooled vähendatud odomeetrinäiduga, paljud ka peidetud avariilisusega. Lisades ühe osa koduturul omanikku vahetanud autodest, tuleb aastas vähemalt 25 000 kasutatud auto ostjat, kes on saanud vähem või rohkem pügada.

Autode müügi– ja teenindusettevõtete Eesti liit (AMTEL) ühendab Eesti suuremaid autode müügi– ja teenindusettevõtteid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments