Läänemaa skautide sügisretk: vihmane ilm pani osalejate võimed proovile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Möödunud nädalalõpul toimus traditsiooniline, järjekorras neljateistkümnes Lääne skautide maleva sügisretk. Alustati reede pärastlõunal Paliverest ja lõpetati laupäeva õhtul Hara lahe kaldal. Rajal oli üheksa matkaseltskonda, mis koosnesid erinevas vanuses skautidest, nende sõpradest ja toetajatest.

Esimesel päeval matkati ligikaudu 20 kilomeetrit ja läbiti kolm kontrollpunkti. Esimese punkti sisuks oli esmaabi andmine kerge autoavarii läbi teinud inimestele. Punkti tulid appi Läänemaa tublid naiskodukaitsjad. Teises punktis oli ülesandeks õhupallide täpsuslaskmine erinevatest asenditest, pärast seda ootas matkajaid ööbimispunkt, kuhu sai üles panna varjualused või telgid.

Teine päev algas vihmasajus ja soo ületamisega ning matkalisi ootas üle 30 kilomeetri pikkune teekond. Laupäeval olid matkal ekstreemsemad punktid nagu paintball’i-lahing ja jõeületus trosside ning köite abil. Lisaks tuli matkalistel ehitada olemasolevast materjalist kalaõng ning tunda maitse ja lõhna järgi ära ravimteesid ja teada nende toimeid.

Lõppenud kuivad riided ja märg varustus panid mitu salka valiku ette, kus nad otsustasid teekonna katkestada. Üheksast matkaseltskonnast jõudis lõpp-punkti viis. Siiski said omajagu emotsioone, põnevust ja katsumusi tunda kõik matkalised. Lõppu jõudnuid ootas soe toit ja saun ning lõke, mille ääres oli mõnus suurest pingutusest lõõgastuda.

Lääne skautide maleva sügisretk kujutab endast iga-aastast kahepäevast matka läbi Läänemaa kaunimate metsade ja soode. Teekonnal on erineva sisuga kontrollpunktid, kus kogutakse ülesannete eest punkte, et selgitada välja kõige osavamad. Raja läbimine paneb proovile matkaliste vaimu, keha ja matkavarustuse, nad peavad tulema toime erinevate ilmastikutingimuste ja maastikega, samuti teele seatud ülesannete ja mõningate takistustega.

Retke korraldamise teatepulk liigub enamasti kohalike skautide seas, kes on ise korduvalt matkalised olnud ja soovivad vastu võtta uusi väljakutseid. Aastad on ka näidanud, et iga retk on veidi erinev ja nii-öelda korraldaja nägu.

Tänavune korraldusmeeskond viis sellist üritust läbi esimest korda. Tegu on nelja Palivere skaudiga – Maksim Shilo, Kristjan Tedremaa, Mattias Mutso ja Jürgen Lee.

„Meil ei olnud päris täpselt aimu, mida see endast kujutab ja kuidas kõik kujuneb,“ ütles korraldaja Maksim Shilo.

„Korraldamisega hakkasime tegelema juba kevadel,“ rääkis Shilo. „Meil oli ka päris palju abilisi, siinkohal tahamegi neile kõigile tänu avaldada. Korraldajatena jäime matkaga üldiselt rahule. Katsumusteks oli vihmane ilm ja mõned ettearvamatused,“ ütles ta kokkuvõtteks.

Kristjan Tedremaa

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments