Oru hooldekodu peahoone sai uued aknad ja laudise

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Räägu mõisa puidust härrastemaja, kus tegutseb Oru hooldekodu, sai soojapidavad aknad ja värske ilme. Foto: Arvo Tarmula

Muinsuskaitse all Oru kooldekodu peahoone sai CO₂ kvoodirahaga uued aknad, vald võttis laenu ja tellis majale uue laudise.

„Soojapidavus oli nõrk — aknad vanad, seintes tuul ja mädanenud palgid,” kirjeldas Oru vallavanem Arno Kelnik varasemat olukorda.

Vald sai akende vahetuseks CO₂ kvoodimüügirahast 46 000 eurot. Et iga aken oli eri suurusega, tuli need käsitsi valmis teha. Aknad valmisidki Pärnumaa ühes töökojas, ette pani need Resteh Haapsalust. Töö lõppes 1. augustil.

Et seinad ei pidanud sooja ja päästeamet nõudis laudise alla tulekindlat tõket, võttis vald laudise vahetuseks 41 000 eurot laenu ja lisas sellele veel 8000 eurot, sest veranda palgid oli väga mädanenud. Laudise alla sai plaat, mis on nii tuule– kui ka tuletõke. Laudisepaneku konkursi võitis Agretten OÜ Haapsalu osakond. Kelnik kiitis Ott Liivlaidi käe all töötavaid vanemaid mehi, kelle kogemus ja põhjalikkus kulusid vana maja juures marjaks ära. Laudisepanek on praegu lõpukorral.

„Maja oli väsinud ilmega, aga sai nüüd ilusa kasuka selga,” ütles Kelnik.

Et kogu mõisakompleks on ehitismälestisena muinsuskaitse all, käis projekteerimine muinsuskaitse esindaja Eva Laarmanni järelevalve all. Põhiprojekti tegi arhitekt Harry Lindemann.

Räägu mõisa puidust härrastemaja, milles hooldekodu tegutseb, on ehitatud 1835, mõisakompleksis on säilinud kaaristuga ait, kaheksanurkse põhiplaaniga ait, mootorveski ja mõni kõrvalhoone.

Sotsiaalasutus tegutseb härrastemajas 1949. aastast.

Hooldekodu on valla asutus, hoolealuseid on 50 ringis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments