Heli Lehtsaar: Kuidas puhkusel rahaga välja tulla?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kauaoodatud puhkuste aeg on käes. Lisaks rannariiete ja päevituskreemi pakkimisele tasub üle vaadata ka oma rahaasjad, et enne puhkuse lõppu näpud põhjas poleks.

Puhkusel kipub raha tavaliselt ikka rohkem kuluma – ka siis, kui jääda kodumaale. Majutuskulud kauneid Eesti paiku külastades, kontserdipiletid, söömine väljaspool kodu nõuavad väljaminekuid, mida tuleks ette planeerida. Kuna raha koguma hakata on nüüd juba hilja, tuleb hakkama saada olemasolevate varudega, sest puhkuse jaoks laenu võtmine ei ole kindlasti mõistlik.

Et teada saada, kui palju võib puhkuse ajal kulutada, tasub esimese sammuna koostada eelarve. Kirja tuleks panna oma sissetulek (palk ja puhkusetasu) ja kui puhkuse jaoks on raha kõrvale pandud, siis ka see summa. Sinna kõrvale peaks üles märkima kõik kohustuslikud kulud nagu kommunaalmaksed ja muud arved, samuti toidule ja transpordile kuluvad summad. Seejärel saabki teada, kui palju jääb kulutamiseks järele. Seejuures ei tohiks ära unustada fakti, et pärast puhkuselt naasmist on järgmise palgapäevani veel tükk aega. Eelarve koostamise kohta saab täpsemalt lugeda siit ning alla laadida pere-eelarve vormi.
Puhkust veetes tasub meeles pidada lihtsat reeglit: ära kuluta liiga palju.

Hetkeemotsiooni ajel võib tekkida mõte osta asju, mida pärast enam nii väga vaja ei olegi, aga raha on juba raisatud. Enese distsiplineerimiseks võib eelarve põhjal endale välja arvutada, kui palju näiteks kas iga päev või iga nädal kulutada võib, et omadega kenasti välja tulla.

Nipid soodsalt ja huvitavalt puhkuse veetmiseks:

* Kui on plaanis mõne kindla festivali või kontserdi külastus, võiks pileti eelmüügist ära osta, sest nii on tavaliselt soodsam.

* Suuremates linnades toimub suvel palju tasuta üritusi ja kontserte – nende kohta saab infot näiteks linna kodulehelt ürituste kalendrist.

* Randa minnes võiks võtta kaasa oma piknikukorvi – nii tuleb söömine ja joomine tunduvalt soodsam kui rannakohvikust ostes.

* Kui on plaan Eestis ringi sõita ja hotellis või turismitalus ööbida, võiks reisi planeerida võimalusel äripäevadele – siis on mõnel pool majutushind soodsam.

Kuigi kauplemine on eestlastele veidi võõras, tasub majutust broneerides soodushinda küsida – eriti väiksemad turismitalud ja külalistemajad võivad soovile vastu tulla.
Alternatiivina saab ööbida RMK metsamajades või -onnides, mis on kas väikese tasu eest või sootuks ilma rahata. Nagu ka telgis ööbimine.

Heli Lehtsaar,
tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments