Vormsil leiti noore isakaru jäljed

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vormsil Suuremõisa kandis varahommikul kalale läinud kohalik avastas värsked karujäljed, teatas Vormsi vallavalitsus.

Karu päkajälje pikkus oli 20 cm ja laius 14 cm.  Keskkonnateabe Keskuse ulukiseireosakonna juhataja Peep Männil peab Vormsi uudisasukat käpa laiuse järgi tõenäoliselt nooreks, paari aasta vanuseks isakaruks, kelle kaal võiks praegu olla 80-100 kilo ringis.

Saarele on ta ilmselt tulnud mandrilt hajumisrände käigus. “Üksikud karud ärkavad sageli taliuinakust juba märtsi esimesel poolel ja hakkavad ringi uitama ning toitu otsima. Sel ajal võivad nad vabalt üle jää saarele jalutada,” ütles Männil. “Muidugi võis loom sinna liikuda ka ujudes, sest karud on head ujujad ning see pole tema jaoks sugugi suur vahemaa.” lisas ta.

Männil  tõi näiteks, et tõenäoliselt ujus mõned aastad tagasi jäätükiga Ruhnule triivinud karu sealt suvel Läti Kura säärele, sest „samal ajal, kui Ruhnult karu kadus, ilmus Kuramaale sama laia päkajäljega isend.

Noored karud on kuni 1,5 aastaseks saamiseni koos emaga tema territooriumil ning 1-2 aasta vanuselt lähevad rändama otsimaks omale uut elupaika. Isased läbivad uute elualade otsinguil reeglina palju pikemaid vahemaid kui emased.

Vormsi vallavanema Urmas Pau sõnul poleks mujal Eestis karu jälgede leidmine eriline uudis, kuid Vormsi ulukite seas mesikäppa ei leidu ning seetõttu on elevus suur.

Noor karu ilmselt saarele elama ei jää. „Meil pole midagi selle vastu, kui karu jääks püsivalt saarele, kuid arvata on, et ta liigub varsti edasi, sest Vormsi pole tema jaoks piisavalt suur ning ta ei leia siit endale kaaslast,“ lausus Pau.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments