Kantsler Marran Roostal: Venemaa tõttu peab Eesti oma luuret tugevdama

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran ütles täna kõrgematel riigikaitsekursustel Roostal, et Venemaa sõjalise kohaloleku jätkuv suurenemine Läänemere piirkonnas rõhutab vajadust Eesti luure– ja eelhoiatusvõime tugevdamiseks.

Kantsler Marran tegi kursustel ettekande Eesti julgeolekuolukorra arengusuundadest, väljakutsetest ning laiapõhjalisest riigikaitsest.

Eesti üldisest julgeolekuolukorrast rääkides nentis kantsler Marran, et Eesti julgeolek pole kunagi olnud nii hästi kaitstud kui täna. „Samas on meie luureasutustel hea ülevaade sellest, et Venemaa on viimasel ajal suurendanud oma sõjalist kohalolekut Läänemere piirkonnas, formeerinud uusi üksusi ja tugevdanud olemasolevaid, viinud läbi mitmeid suuri õppusi ning oluliselt täiendanud relvastust,“ ütles ta.

Kantsleri sõnul tekitab see arusaadavalt küsimusi. „Oleme koos liitlastega sellest teadlikud ning arvestame seda oma kaitseplaneerimises. Jälgime ka edaspidi tähelepanelikult oma naabruses toimuvat, oleme jätkuvalt rahvusvahelisel areenil aktiivsed, konsulteerime oma liitlastega ning jätkame oma luure– ja eelhoiatusvõime arendamist,“ sõnas Marran.

Pühapäeval Läänemaal Roostal alanud XXVI kõrgemate riigikaitsekursuste jooksul saavad kursuslased põhjaliku ülevaate Eesti julgeoleku– ja kaitsepoliitikast, välispoliitikast, riigikaitse korraldustest ja selle seadusandlikust keskkonnast. Samuti käsitletakse rahvusvahelist kaitsealasest koostööd, Eesti kaitseinvesteeringuid, sisejulgeolekut ning riigikaitse seotust erinevate eluvaldkondadega.

Alates 1999. aastast toimuvad kõrgemad riigikaitsekursused on lõpetanud üle 1100 inimese erinevatest eluvaldkondadest. Kursustel osalevad poliitikud, riigiametnikud, kaitseväelased, ettevõtjad, ajakirjanikud, haridustöötajad ning mitmetes teistes eluvaldkondades aktiivsed inimesed.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments