Ka välismaal teenitud tulu tuleb deklareerida

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maksu- ja tolliamet soovib tuletada tuludeklaratsiooni täitjaile meelde, et lisaks Eestis saadud tulule tuleb deklareerida ka välismaal saadud mis tahes liiki maksustatav tulu: töötasu, ettevõtlustulu, rendi- või üüritulu, litsentsitasu, kunstnikule või sportlasele makstud tasu, intressitulu, pension, erisoodustused, kultuuri-, spordi- ja teadusalased preemiad, toetused, abirahad, hasartmänguvõidud, kasu vara võõrandamisest, kindlustushüvitised, osanikutulu ja muud Eestis tulumaksuga maksustatavad välisriigi tulud.

Eestil on kohustus vältida topeltmaksustamist välisriigis saadud tulult. Selleks on kaks võimalust – kas vähendatakse Eestis tasumisele kuuluvat tulumaksu välisriigis tasutud tulumaksu võrra või vabastatakse välisriigis maksustatav tulu Eesti tulumaksust üldse.

Deklareeritud andmed peavad olema ka dokumentaalselt tõendatavad, mistõttu on tulu saajal alati vaja küsida välismaalt saadud tulude kohta dokumenti kas tulu väljamaksjalt või teise riigi maksuhaldurilt.

“Kuna maksuhaldurid vahetavad kogu aeg infot, siis jõuavad andmed välistulude kohta varem või hiljem ka Eestisse,” ütles maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde. Nii näiteks saadi 2010. aasta tulude kohta infot enam kui 5000 isiku kohta, kes jätsid välistulud oma tuludeklaratsioonides deklareerimata, lisas Udde.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teeninduskohtadest ja helistades infotelefonidele 1811 või 880 0811.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments